Iako većina tvrdi kako je mrkvu najbolje jesti sirovu, drugi će reći da ju je najbolje kratko prokuhati da bi maksimalno iskoristili njene vitamine. Ne brinite, nećete pogriješiti jer se beta karoten kratkim kuhanjem neće uništiti.
Mrkvu možete kuhati, pariti, peći, sušiti, roštiljati, pirjati te pripremati salate, bila to juha od mrkve, zimnica, desert, pire, umak, sok… Zbog svoje arome pogodna je i za slatka i slana jela.
Zašto ne biste djeci, umjesto tipičnih nezdravih grickalica, dali mrkvu narezanu na štapiće. Mali savjet, kod kupnje mrkve birajte one što tamnije boje, lijepog lišća, glatkog i zdravog korijena po mogućnosti iz eko uzgoja.
Sastojci (za 4 osobe):
- 250 g mrkve
- 5 g celera
- 1 luk
- 1,5 l povrtnog temeljca
- Sol
- Papar
- Ulje
- Bijeli papar
- 100 g špinata
- 50 g krumpira
- 4 dcl povrtnog temeljca
Priprema:
Povrće izrezati na kocke, luk popržiti na ulju, zatim dodati mrkvu i celer i pržiti dok ne omekšaju. Sve zaliti temeljcem i kuhati dok ne omekša. Kad je povrće omekšalo sve izmiksati i začiniti. Špinat kuhati s krumpirom i povrtnim temljecem i kad je sve omekšalo izmiksati i kuhati do željene kremaste strukture.