Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Krivo je more

O urogenitalne infekcijama razgovarali smo s dr. sc. Darijom Breyer

Ljetna promjena okoliša, prehrane, ritam življenja dovodi organizam u određeni stupanj stresa. U takvom, potencijalno imunološki osjetljivom stanju povećana je vjerojatnost razvoja infekcija. Obasjani suncem zaboravljamo da je upravo ljeto razdoblje kada su problemi s urogenitalnim traktom najčešći. Ti problemi uglavnom nastupaju povratkom s ljetovanja i povratkom u ‘stvarni’ život.

Dodatno, bezbrižnost i smanjen oprez, te povećana sklonost rizičnom ponašanju mogu za posljedicu imati povećanu mogućnost oboljenja urogenitalnog trakta.

Što sve spada pod urogenitalne infekcije, kako ih prepoznati i što učiniti kada uočimo simptome savjetovala nas je dr. sc. Darija Breyer, specijalist medicinske biokemije iz Poliklinike Breyer.

Urogenitalne infekcije mogu uključivati spektar tegoba; od nekompliciranih upala mokraćnih putova i mjehura, infekcija mikoplazmama do ozbiljnijih spolno prenosivih bakterijskih infekcija poput gonoreje, sifilisa ili infekcija klamidijom te virusnih infekcija poput herpesa, HPV-a, hepatitis B i C.

krivo je more 1Simptomi bakterijske upale mokraćnih puteva (uretritis, cistitis) razvijaju se ubrzo nakon izlaganja infekciji. Uključuju potrebu za čestim mokrenjem uz osjećaj peckanja i bol, te nelagodu u donjem trbuhu. Dijagnoza se postavlja na osnovu pretrage urina(najbolje prvog jutarnjeg) ili u slučaju uretritisa(upale mokraćne cijevi), bakteriološke obrade prvog mlaza urina ili čak brisa uretre. Važno je napomenuti da je u slučaju bilo kakvih tegoba prvo potrebno obaviti pretrage urina i ne posezati za antibioticima na svoju ruku, temeljem dosadašnjeg iskustva (ili iskustva drugih).

Za razliku od tipičnih bakterijskih upala, infekcije mikoplazmama i klamidijama mogu biti asimptomatske ili praćene minimalnim simptomima, a manifestirati se i postati zdravstveni problem kasnije ili pod određenim okolnostima. Infekcija urogenitalnog trakta klamidijom može se manifestirati u muškaraca i žena upalom uretre, a u žena i upalom grlića maternice i jajovoda. Infekcija se prenosi seksualnim putem i predstavlja ozbiljan zdravstveni problem.

Infekcija klamidijom se ne može ustanoviti u sklopu klasične bakteriološke obrade, već je potrebno ciljano provesti pretragu na klamidije. Pretraga se vrši putem urina kod žena i muškaraca, što je relativna nepoznanica; naime većina muškaraca zazire od te pretrage misleći da je potrebno napraviti pomalo neugodan bris uretre.

Pretraga se vrši isključivo u laboratorijima koji imaju i mikrobiološki laboratorij.
Slična problematika je i s infekcijama urogenitalnog trakta mikoplazmama: također se ne mogu dijagnosticirati klasičnom bakteriološkom obradom, već zahtijevaju posebne uvjete kultivacije te je potrebno ciljano tražiti pretragu na te mikroorganizme, također putem urina.

krivo je more 2Dijagnostika gonoreje isto zahtijeva donekle specifičan pristup, a najvažnije je uzimanje uzoraka kod urologa (muškarci) ili ginekologa (žene) uskladiti s promptnom dostavom istih u mikrobiološki laboratorij.

Malo je poznato da je broj oboljelih od sifilisa u posljednjih 10 godina u Europi i SAD-u u porastu. Simptomi sifilisa uključuju bezbolnu lokalnu leziju/ranicu na spolovilu te kasnije i generalizirani osip, koji obično i dovede pacijenta do liječnika.

U spolno prenosive bolesti se ubrajaju i infekcije herpes virusom, virusom hepatitisa B i (rjeđe) C te HPV-om (human papilloma virus). HPV infekcija dijagnosticira se iz uzorka uzetog s mjesta potencijalne infekcije – brisa cerviksa, dok se ostale spomenute virusne infekcije dijagnosticiraju detekcijom elemenata virusa u krvi i/ili serološkim testiranjem na specifična antitijela. Treba imati na umu da se markeri u krvi mogu pojaviti tek 4-8 tjedana ili čak nekoliko mjeseci nakon infekcije.

Stoga, drage dame (ali i gospodo) možda je povratak u zbilju pomalo neugodan no imajte na umu da je kontrolni pregled ulog u vaše zdravlje, jer nitko ne želi pjevati …krivo je more… kroz jesen i zimu.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti stručnjaka

Novija znanstvena otkrića pokazuju da djeca koja često boluju od upale krajnika, kao i ona koja pate od ponavljajućih infekcija srednjeg uha, imaju manji...

Zdravlje

Briga o intimnom zdravlju ide ruku pod ruku sa slatkim intimnim užicima

Savjeti stručnjaka

Ljeto je vrhunac sezone urinarnih infekcija, s čak 30% više slučajeva nego u ostatku godine, a upravo su ljetne upale mjehura najčešće kod mlađih...

Savjeti stručnjaka

Znate li da je najčešća spolno prenosiva bolesti u Europi - infekcija klamidijom?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.