Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Dobar posao

Inga Lalić: Kriza – drugi naziv za priliku

Uspješni su se više puta digli i nastavili dalje

Svako zlo za neko dobro. Uvjerena sam da ste ovo staru poslovicu čuli nekoliko puta. Svaka nevolja donosi jednako velike ili još veće koristi. Koliko vam se već puta dogodilo nešto naizgled katastrofalno, da bi se poslije pokazalo da je zapravo bila prava blagodat za vas?

Kad vam se dogodi nešto neočekivano, drastično, to vas istjera iz vašeg lagodnog skloništa i natjera da svoj život počnete promatrati na nov (drugačiji) način. Tako isto trebate promatrati i doživljavati svoj biznis i posao. Sve što vam se događa, bilo pad prometa, zastoj u poslovanju, nedostatk klijenata, sve su to rezultati i posljedice. I što je veća nevolja, veća je i prilika. Problem nije u nevolji i poteškoćama, problem je u načinu kako im pristupate, kako reagirate na njih i kako ih doživljavate.

Često mi dolaze klijenti na coaching i govore mi kako nisu ‘zaslužili’ sve to što im se događa, tražeči krivca za položaj u kojem su se našli. Tada s njima prvo radim na osnaživanju i jačanju samopoštovanja i samopouzdanja kako bi u sebi ponovno pronašli snagu za ponovni pokušaj i novi početak. Koliko vjerujete sami sebi? Radom na sebi najviše utječete na rast svog biznisa. Koliko ćete vi rasti i razvijati se kao osobe i jačati svoje samopoštovanje i samopouzdanje toliko će rasti i vaš posao. Sve je u stavu.

kriza desnoHoće li iz neke situacije proisteći nešto dobro ili nešto loše ovisi o tome kako vi to tumačite. Neki se pitaju. ‘Što mogu naučiti iz ovoga?’, ‘Što mogu učiniti?’, ‘Kako to mogu iskoristiti u svoju korist?’, ‘Što mogu poduzeti da mi se takvo što više ne ponovi?’ Drugi se pak pitaju. ‘Zašto se to dogodilo baš meni?’, ‘Tko će za to odgovarati?’ , ‘Tko će mi to platiti?’, ‘To nije fer!’, ‘Kako se to moglo dogoditi?’

Kao i mnogi drugi i ja sam doživljavala neuspjehe i nevolje i svaki put sam učila kako reagirati na njih. Tražila sam pozitivnu namjeru u svemu što mi se loše dogodilo i na taj način sam postajala jača. Svatko to može ukoliko je spreman učiti i raditi na sebi. Smatram da nas jača svaka ‘bitka’, bilo da smo je dobili ili izgubili i da zapravo nema drugog načina kako bismo ojačali svoj karakter.

Morate tražiti rješenje, a ne nekoga koga možete okriviti. Nevolje potiču maštu i kreativnost pa počnite tražiti prilike upravo u toj teškoj situaciji u kojoj ste se zatekli. Nema sigurnosti, postoje samo prilike. Jedina je sigurnost u vama samima, u vjeri u sebe, u svoje sposobnosti, znanje i vještine koje posjedujete i koje možete razvijati. To je nešto samo vaše, što vam niti jedna kriza niti itko drugi može oduzeti, to je sposobnost da pokušate ponovo i ponovo dok ne ostvarite svoj cilj.

Kada vam je najteže u životu, kada mislite da ste doživjeli najveći neuspjeh, kada znate da ste napravili grešku za greškom i kada mislite da je smak svijeta, ne brinite. Stanite, osvijestite to, priznajte si to i znajte da vam je to šansa za novi početak. Jer iz najvećeg neuspjeha rađaju se prilike za novi uspjeh. Sjetite se priče o feniksu.

kriza tekstNa tom putu do uspjeha najviše se razvijate, rastete i učite. To je nešto što se dobiva samo iz prakse. Zove se iskustvo. To iskustvo vam daje novu snagu, sigurnost, stav, izgrađuje karakter i postajete sve bolji  i bolji.

Razlika između uspješnih i neuspješnih je samo u tome što su se uspješni više puta digli i nastavili dalje. Ono dobro u lošem, onu pozitivnu namjeru možda nećete vidjeti odmah, ali ako je budete tražili i vjerovali da postoji, naći ćete. Nevolja se ne treba kloniti, niti bojati, nego ih treba prihvatiti i prevladati. Svaki put kada se nađete u takvoj situaciji zapitajte se: ‘Što je za mene dobro u ovome?’, ‘Kakvu korist mogu izvući iz ove situacije?’, ‘Što mogu naučiti?’, ‘Kakve mi to prilike otvara?’

Unaprijed odlučite da nećete odustati, ma kakve bile zapreke na koje ćete nailaziti. Svaki zastoj na putu do cilja promatrajte kao izazov i učenje koji morate proći da biste postali osoba kakva želite biti i ostvarili ono što želite. Snagu ne možete posuditi od nekoga, možete ju samo steći.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Top menadžerica

Sve bolje šanse za ostvariti fantastičnu karijeru imaju i žene, koje sve češće viđamo na ključnim upravljačkim pozicijama, kao i u poduzetničkim vodama.

Duh i tijelo

Puno je problema na ovom svijetu, to svi znamo. Ali jedan od glavnih uzroka je to što je svaki problem nekome i korist.

Top menadžerica

Na otvorenju Mövenpicka Zagreb, koji je dio Accor grupacije, imali smo priliku upoznati njihovu šarmantnu menadžericu Anne Wahl-Pozeg koja je 2020. bila među top...

Dizajn

Treći krug projekta Kreativna Hrvatska počeo je 12. lipnja u King Crossu Zagreb.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.