Kroštule, tradicionalni, jednostavni desert!

Evo, i one došle na red! Ovo je kao da kopam po svojim korijenima, jer sam 50% Dalmatinka. A eto… i doselila sam se u Dalmaciju prije nekoliko godina.

Ako nekoga pitate za top 5 prepoznatljivih slatkiša Dalmacije ili pak oko pogledate u razne vodiče koji predstavljaju Dalmaciju, sigurna sam da će kroštule biti jedne od njih.

Volim kako se vremena mijenjaju i sve ono nešto starinsko što je godinama bilo gurano u kut pokraj razvikanih američkih „oreo recepata“ ponovno postaje hit i „in“. Ajme divote!

O kroštulama se nema što puno pisati, jer eto ne mogu biti jednostavnije nego što jesu. U osnovni recept idu brašno, mast, rakija, malo cukra i samo jedno jaje (!!!) Po meni je to više dokaz i odraz skromnog, da ne velim sirotinjskog recepta, nego išta drugo. Jaja i cukar su u davna vremena itekako bili na cijeni! Mislim, mnoge none, bake, babe ili kako god ih se zvalo, i danas cijene tortu po tome koliko je jaja u njoj. Dakle, kriteriji su se promijenili, ali su kroštule i dalje ostale iste. I neka su! Predivne su ovakve kakve jesu.

kroštule6

Da ih i službeno definiramo, kroštule su tradicionalni desert pržen u dubokom ulju (garantiram da je prije to bilo u masti) te bogato posut šećerom u prahu, najčešće pripreman za vjenčanja. I Dalmacija i Istra ga imaju u svojim tradicionalnim recepturama.

Kako će ih se rezati i u kojim oblicima peći, vrlo je individualno, od kuharice do kuharice, od obitelji do obitelji. Hoće li to biti trakice, svezane u fjok (mašnice), široke samo s razrezom u sredini – nije bitno. Važno je da su ukusne te da su jednako dobre i tople i hladne.

Od recepta koji stoji u bilježnici moje none, preko raznih kuharica, starih sačuvanih recepata, kombinacija i koječega… Evo još jednog, vrlo jednostavnog recepta.

Recept za Kroštule

Sastojci:

  • 250 g brašna
  • 1 jaje (M veličina)
  • 1 žlica šećera u prahu
  • 70 ml rakije (najbolje čista loza)
  • 25 g masti
  • malo soli

kroštule postupak

Postupak:

Sve sastojke umijesiti u kompaktno i ne prečvrsto tijesto. Zamotati ga u prozirnu kuhinjsku foliju i ostaviti da odmori. Potom ga rezati na manje komade, premijesiti i tanko razvaljati. Rezati zupčastim nožem trake, vezati ih u mašnu, pržiti kratko u dubokom ulju te posuti šećerom u prahu.

kroštule5

NAPOMENA: Malo brašna radije odvojiti i ostaviti po strani i po potrebi dodati, nego da tijesto bude prečvrsto pa se mora dodavati tekućina.

Tijesto odvajati dio po dio, da se ostatak ne suši.

Zupčasti nož nije obvezan – neće biti ništa ukusnije s njim ili bez njega, ali ljepše izgledaju.

Najbitnije!!! Prvo napraviti sve kroštule pa ih tek onda peći. Taj proces ide jako brzo; skoro kao krafne. I kraće od njih! Tako da vodite računa da ne zagore.

Rakija je fenomenalan dodatak prženim tijestima – ona smanjuje apsorpciju masnoće u kojoj se kroštule prže.