Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Događanja

Kroz Perišinu prizmu

Fotoreporter Mario Periša konkurirao je s fotografijom mladenke za nagradu HND-a.

Dobitnik pohvale fotografskog ceha za 2008. godinu, koje su dodijeljene za life fotografiju, gradsku ili za zanimljivost iz svakodnevnog ljudskog života, jako je sretan što je uspio biti svjedok vremena.

– Fotografija mladenke je iz ciklusa u kojem pratim tradiciju i narodne običaje mladenki u hrvatskim krajevima. Ideja je bila da dokumentiram ali i da pritom sačuvam umjetnički dojam. Također, trudio sam se u jednom fotografskom kadru sažeti što više elemenata. Uobičajeno je da se mladenka vozi u luksuznom automobilu, da je nakićena i drži cvijeće, a u tom odrazu našla se i crkva, objasnio je Mario Periša. 

Odmak od svakidašnjeg

Ovaj zanimljiv trenutak ovjekovječio je u Livnu, a namjerno je snimljen crno- bijelim filmom kako bi dodatno sugerirao odmak od svakidašnjeg, odnosno, kako bi se mogao promatrati s vremenske distance. Važno je napomenuti kako nije riječ o naručenoj obrtničkoj fotografiji nego se radi o inspirativno uhvaćenom trenutku.

Inače, u posljednjoj fazi velika su mu inspiracija konji. Tako je prošle godine izdao monografiju  „Povratak u divljinu“, koja govori o njegovoj fascinaciji konjima.

Fotografski put započeo je slikama s koncerta Rolling Stonesa u Beču koje su objavljene u Večernjem listu, pa je svrstan u fotografe koji prate showbiz. Iako je taj ciklus life style potrajao, za svoju dušu je uvijek volio raditi specifične fotografije.

Primjerice, slikao je i Sinjsku alku, gdje je došao do izražaja reportersko-dokumentarni pristup. Njime je ušao u tradicijski segment, a na to su sami po sebi došli svadbeni običaji.

Sinjska alka u Nacional Geographicu

Nakon objave reportaže o Sinjskoj alci u Nacional Geographicu u Sinju je 2007. godine organizirao izložbu fotografija nazvanu „ALKA izvan kruga“.

Mario Periša može se pohvaliti i time što je osnivač i direktor prve nezavisne foto agencije u Hrvatskoj, MAPE.

Na natječaju Zbora fotoreportera Hrvatskoga novinarskog društva (HND) na koji se prijavilo 87 autora u kategoriji svakodnevni život pobijedio je Božo Vukičević iz splitskog magazina „Otvoreno more“ s podvodnom snimkom predsjednika Stipe Mesića. To je ujedno i fotografija godine.

Dvostruku nagradu osvojio je i Matko Stanković iz Glorie, u kategoriji sport i portret, zabava i umjetnost. U prvoj je snimio naše plivače Gordana Kožulja i Duju Draganju na pripremama na OI u Pekingu, a na drugoj glumca Kevina Spacey-a u Dubrovniku.

U kategoriji događaja pobijedio je Duško Marušić iz Večernjeg lista sa snimkom gašenja požara na turskom brodu, a Željko Lukunić iz 24 sata s reportažom o dolasku američkog predsjednika Georga Busha u Hrvatsku.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zanimljivosti

Sudionici će se natjecati za impresivne nagrade koje će osigurati National Geographic.

Duh i tijelo

Motivacija se ponekad čini tako nedostižnom, zar ne?

Zanimljivosti

Iako su prethodna dva izdanja CEWE Photo Award-a imali rekordan broj prijava pa su oba  proglašena najvećim foto natječajem na svijetu, i ove godine...

Duh i tijelo

7 savjeta kako vratiti pozitivne osjećaje u svoj život.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.