Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Horoskop

Krugovi

Kolegi Marku, koji odlazi od nas…

Čudna su poslovna prijateljstva. Kažem "prijateljstva" jer po prirodi stvari nisu obična poznanstva, barem ako radite u relativno maloj tvrtki. S tim se ljudima družite, s njima odlazite na čik-pauzu, s njima razgovarate, s njima odete na pivo poslije radnog vremena. Dnevno s njima provedete po osam-devet sati, daleko više nego s curom ili dečkom, bračnim drugom, djecom, roditeljima ili rodbinom. S njima se zbližite i budu vam dragi.

Sve dok ne promijenite poduzeće u kojem zarađujete kruh svoj svagdašnji.

Onda se dogodi nešto neobično, premda posve prirodno: steknete novi krug ljudi u kojem se krećete pa se udaljite od onih s kojima ste dotad bili. Jest, s nekima ostat ćete u vezi, čut ćete se telefonom, dogovarati cugu u birtiji u kojoj ste se nekad nalazili. Ali sve rjeđe i rjeđe – imate obaveza, to je mjesto možda na drugom kraju grada, ne da vam se kroz gužvu u "špici" pa da pola sata stojite u koloni i gubite živce… K tome, vjerojatno ste već i s novim kolegama dogovorili kakvu tekuću inicijaciju, da oni upoznaju vas, ali i vi njih.

I razmjerno lako zaboravit ćete društvo s kojim ste podijelili mnoge ugodne, ali i neke neugodne trenutke; s kojim ste se radovali pobjedama i tugovali zbog poraza, i poslovnih i onih drugih, životnih. Teško bude samo prvi put, ali poslije steknete praksu. Na team-buildingu, kako se učeno zovu pijanke, roštiljade i igranje rata u šumi, viđat ćete nova neka lica, njihovi će brojevi zamijeniti stare na brzom biranju vašeg mobitela. Ipak, nemojte ih obrisati – posao je posao, a kontakti su bitni i danas nezamjenjivi. U nas se ionako sve svodi na to tko koga pozna, a ne na to tko kako radi, nemojmo se zavaravati.

I priča počinje ispočetka. Kad odete, novi će opet postati stari, a stari će nestati negdje uz put koji vodi do blaženstva odnosno mirovine. "Ja živim u kruzima koji se šire", napisao je jednom Rilke. Aha, ali ne samo ti, prijane. Nego svi mi.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Dobar posao

U Facebook grupi Be your own boss započele su prijave za šesti krug besplatnog mentorskog programa.

Duh i tijelo

Mali poduzetnici nerado odmaraju od posla jer se boje da će, ako se ne posvete poslu, on patiti.

Dobar posao

Kako bi vaš sljedeći razgovor za posao prošao sjajno, savjetujemo vam da se potrudite pokazati da posjedujete sljedeće četiri vještine.

Top menadžerica

Sve bolje šanse za ostvariti fantastičnu karijeru imaju i žene, koje sve češće viđamo na ključnim upravljačkim pozicijama, kao i u poduzetničkim vodama.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.