Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Trendovi

Kuća dragocjenih mirisa

Rijetki i neobični mirisi odnedavno su dostupni i na hrvatskom tržištu.

"Niche" parfemi namijenjeni su istinskim parfemskim znalcima te se kao alternativa masovnoj proizvodnji mirisa prodaju u ograničenim količinama i na malom broju prodajnih mjesta na svijetu.

Kreativnost i umjetnički pristup stvaranju parfema, otklon od masovnosti i imperativnih trendova te strast prema posebnoj i jedinstvenoj mirisnoj kompoziciji čine bit svakog niche proizvoda.

Tržišna niša za Niche parfeme

Iako reklamne kampanje ovih mirisa ne viđamo u magazinima i izlozima parfumerijskih kuća, što i jest jedan od poslovnih principa kuća koje ih predstavljaju, njihova popularnost neprekidno raste.

"Mirisi naša osjetila vode na zamišljena putovanja, oni oživljavaju magične trenutke kojih se sjećamo i stvaraju uzbuđenje zbog otkrivanju novih iskustava…
Mnogo je argumenata kojima su svoje mjesto na prevrtljivom tržištu luksuzne robe osigurali najnoviji statusni simboli – Niche parfemi", kaže Ivan Lozić, direktor Instituta Parfumeur Flores, prve hrvatske Niche parfumerije odnedavno otvorene u Zagrebu.

U parfumeriji se može naći oko šezdesetak prestižnih parfemskih brendova među kojima istaknuto mjesto zauzimaju Clive Christian, Santa Maria Novella, Bond, Miller Harris, Robert Piguet te mnogi drugi.

U svojoj knjizi izdanoj prošle godine, pod nazivom "Suština parfema" ("The Essence of Perfume"), jedan od najcitiranijih stručnjaka za parfeme, Roja Dove, argumentirano dovodi u vezu mirise i našu podsvijest. Dove kaže kako miris mijenja našu percepciju te navodi kako je osnovni odgovor na miris – privlačenje ili odbijanje.

Oslobađaju hormone sreće

Teorije o utjecaju mirisa na podsvjesno nagnale su najsmionije parfimere u bizarne pokušaje pronalaženja čudotvornih sastava esencija. Zbog niza revolucionarnih "pametnih" mirisa koji su se pojavili na tržištu kao posljedica takvih nastojanja parfemi su postali i više od skupocjenih tekućina u dopadljivoj ambalaži.

Anti-depresant mirisi s mikro-nutrijentima tako oslobađaju hormone sreće. Jasmin se na podsvjesnoj razini sada povezuje s seksualnošću, a tuberozi, tom rijetkom i dragocjenom cvijetu pripisuju se afrodizijska svojstva. Korištenjem specijalnih sastojaka poput jasmina i grejpa koji su povezani s mladošću, prošle je godine na tržištu ponuđen i prvi antiage parfem na svijetu.

Ovakvim pokušajima oponiraju kreativni i umjetnički koncepti pri kreiranju mirisa.

Više od 30 mirisa New Yorka

Poznato je kako je slavna dizajnerica Rei Kawakubo za modnu kuću Comme des Garcons lansirala parfeme inspirirane svjetskim religijama pod linijom Incense, te neobične mirise suvremenih gradova linije Synthetic.

Najveću posvetu mirisa dobio je ipak grad New York. Parfemska linija Bond No.9 s tridesetak sugestivnih mirisnih kompozicija dočarava svu raznolikost i puninu najuzbudljivijeg grada na svijetu.

"Koncept ove parfemske linije osmislila je Laurice Rahme i uistinu je u bočice parfema nazvane – Broadway, Central Park, Wallstreeet ili West Side, zarobila mirise i duh ovoga grada" pojašnjava Ivan Lozić, veliki znalac kada su parfemi u pitanju i najzaslužniji za dovođenje "niche" parfemskih brendova u Hrvatsku.

Ovi rijetki mirisi pripadaju uskom krugu elitnih brendova koje kreiraju vrhunski parfimeri nezavisnih parfemskih kuća – “nosevi”, koristeći najbolje sastojke poznate svijetu mirisnih esencija što im i daje pravo da budu svrstani na policama najprestižnijih parfumerija na svijetu.

Zanesenost svijetom mirisnih čarolija

Niche parfemi u pravilu naglašavaju imena “nosa” koji ih je kreirao. Uz snažan autorski potpis tvorca parfema, karakteristika je ovih mirisa to što je njihova proizvodnja oslonjena na prošlost i tradiciju. I danas su jednako popularni proizvodi tzv dvorskih parfumerija, odnosno kuća koje su ekskluzivnošću i kvalitetom stekle laskave titule dobavljača mirisa za europske dvorove.

"Uz našoj javnosti najpoznatiji je Creed, a u toj se elitnoj skupini nalaze i pariški Lubin te londonski majstori Penhaligon’s, Floris. Najprestižniji i najskuplji je Clive Christian, miris istoimenog engleskog dizajnera luksuznog namještaja koji je kupio ugaslu tvrtku nekadašnjeg parfimera britanske kraljice Viktorije utemeljenu 1872. godine.

Zbog svoje najpoznatije klijentice tvrtka je jednostavno nazvana "The Crown Perfumery", a njezino veličanstvo je dopustilo da im flakone krasi pozlaćena replika njezine krune" pojašnjava Ivan Lozić.

U Floresu se može kupiti i najskuplji miris na svijetu, međutim prosječne cijene nešto su više od dizajnerskih parfema te variraju od tristo do desetak tisuća kuna.

"Sve što je bilo inspiracija onome tko je miris osmislio može biti destinacija onome tko posegne za flakonom niche parfema" kaže na kraju Ivan Lozić, pokušavajući jednom rečenicom objasniti svoju višegodišnju zanesenost svijetom mirisnih čarolija.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Moj dom

Kako bi se riješili neugodnih mirisa ili ih barem ublažili pokušajte s nekoliko jednostavnih trikova koji doista djeluju.

Savjeti stručnjaka

Osim uzimanja lijekova, nekoliko kućnih lijekova može pomoći u otčepljenju nosa.

Beauty report

Mekano, čisto, autentično i naprosto „hyggelig“ – tako miriše s.Oliver SO PURE.

Beauty report

Otkrijte svoju unutrašnju vatru uz zadivljujući blend novih Avonovih mirisa za nju i njega – „Attraction Awaken“.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.