Kuće koje privlače poglede

One su neobične, njihovi graditelji su nepokolebljivi kreativci i nema čovjeka koji u njima ne želi provesti barem jednu noć. Donosimo vam rezidencije koje oduzimaju dah i pružaju drugačiji pogled na svijet arhitekture.

Kuća na drvetu

Zašto imati jednu kućicu na drvetu kada možete imati tri? Ovo arhitektonsko remek djelo proglašeno je jedinstvenim i najvišim primjerom kućice na drvetu, a nalazi se u Kanadi, točnije u blizini Revelstoka. Građevina tvori savršenu simbiozu s prirodom, čineći idealnu dopunu šumskom okolišu, što je u današnje vrijeme prava rijetkost.

kuca_drvo

Kamena kuća

Sagrađena između dvije stijene, kamena kuća u Portugalu, navodno je inspirirana popularnim američkim crtanim filmom Flintstones. Ipak, unatoč tome što je smatraju jednom od najneobičnijih kuća na svijetu, čak i ova rezidencija sadrži klasične elemente poput drvenih prozora. Kao što možete pretpostaviti kamena građevina svake godine privlači tisuće turista.

kuca_kamenViktorijanska koliba

Prema Sandri Foster ova koliba je najbolje uloženih 3 000 dolara u njezinom životu. Viktorijanska kućica nalazi se u New Yorku i u potpunosti je prilagođena njezinoj plavokosoj vlasnici koja, ako je suditi prema njezinom malom domu, ima izvrstan ukus za detalje.

koliba tekstKuća školjaka

Jedna od najkreativnijih kuća današnjice smjestila se na Isla Mujeres – komadiću raja usred Karipskog mora. Kuća školjaka prava je nekretninska poslastica, što potvrđuju i zapanjujući nizovi koralja i školjaka.

skoljka 5Kuća čaja

Boravak u ovoj japanskoj vili navrh drveta mnogi uspoređuju s izvantjelesnim iskustvom koje pruža novu percepciju svijeta. Konkretno, ovu kuću odlikuje spoj minimalizma i prirode u njezinom najromantičnijem izdanju.

kuca_japanKuća bundeva

Kuća boje terakote djelo je ruku Steva Areena koji je nakon duge karijere stjuarda u Delta Airlinesu, odlučio sagraditi dom pod nazivom Dome House na organskoj farmi manga u sjeveroistočnom Tajlandu. Ovaj nekonvencionalni graditelj gradnju svojeg doma završio je za samo šest tjedana i to za tek 8000 dolara.

bundevaVrata, prozore, police, ribnjak i vidikovac, kao i kamen koji je koristio za uređenje okoliša, sve je izradio od materijala koji potječu iz neposredne okolice kuće. Tako je spavaća kupola prikrivena travom na krovu, a kupaonica, kao i atrij, ispunjen je biljkama.