Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Kuharica za more

Uživajte u ukusnim i zdravim morskim plodovima.

Morski plodovi bogati su omega 3 masnim kiselinama te jodom – nutrijentima neophodnim za normalno funkcioniranje organizma. Jod utječe na pravilan rad štitnjače, regulira metabolizam te utječe na fizički i mentalni razvoj. Nedostatak ovog nutrijenta u organizmu izaziva gušavost, razdražljivost i bolesti štitnjače.

Nedostatak Omega 3 masnih kiselina može dovesti do problema s kožom, pamćenjem, izazvati alergije i razna upalna stanja. Dakle, sada nam je svima jasno kakvu ulogu igra konzumacija ribe i morskih plodova ne samo u gurmanskom smislu, već i za naše zdravlje.

Ljeto je idealno vrijeme za konzumiranje morskih plodova jer ne sadržavaju velik broj kalorija, bez kolesterola su, ne sjedaju teško na želudac, a u ovo vrijeme su uvijek svježi. Ribe, školjke i rakovi mogu se pripremiti na bezbroj načina – na roštilju, u pećnici s povrćem, kao salate ili tjestenine…

Vrlo je bitno da kupujete uvijek svježe morske plodove jer može biti pogubno za vaš želudac ukoliko pojedete staru ribu. Stoga kupujte kod provjerenog trgovca kod kojeg ste sigurni da je hrana uvijek svježa.

I naravno, uz dobru ribu ide dobro vino. Lagana bevanda osvježit će vas u vruće ljetne dane.

Ako nemate inspiraciju kako pripremiti morske plodove, donosimo vam nekoliko recepata!

Gulaš od hobotniceSastojci: 2 kg hobotnice
4 luka
2 rajčice
2 žlice koncentrata rajčice
3 češnja češnjaka
Lovorov list
2 dcl crnog vina
Maslinovo ulje, sol, papar
Žganci

Priprema: Hobotnicu kuhajte pola sata, a paralelno na maslinovom ulju popržite luk, rajčicu, koncentrat rajčice i začine. Kada se hobotnica ohladi, narežite ju. Dodajte ju luku i rajčici, zalijte s vodom te pustite da se tako „krčka“ 45 minuta. Pri kraju, dodajte češnjak i crveno vino. Kao prilog skuhajte žgance.


Tjestenina s dagnjama, mascarponeom i crvenim radičem


Sastojci: 1 kg svježih dagnji
1 veća glavica crvenog radiča
200 ml bijelog vina
200 g sira mascarpone
500 g tjestenine
Peršin, češnjak, maslinovo ulje, sol, papar i balzamički ocat

Priprema:
Očistite vanjski dio ljuske dagnji kako bi bile čiste. Na maslinovom ulju popržite radič koji ste narezali na trakice, polijte ga balzamičkim octom te mu dodajte češnjak. Zatim dodajte dagnje preko kojih prelite vino te kuhajte oko osam minuta. Dodajte u dagnje sir mascarpone i sitno narezan peršin, a kada se sir rastopi, jelo je gotovo. U posebnoj posudi skuhajte tjesteninu koju zatim pomiješajte s umakom od dagnji.


Tjestenina s lososom


Sastojci: 500 g zelenih rezanaca
200 g svježeg lososa
250 ml vrhnja za kuhanje
50 ml prošeka
Češnjak, sol, papar, maslinovo ulje
2 žličice kapara

Priprema: Na maslinovom ulju 3-4 minute popržite losos koji ste prethodno narezali na male komadiće. Dodajte kapare, začine i vrhnje te kuhajte oko 2 minute. Na kraju dodajte kapare i prošek te kada prekipi, umak je gotov. Još je samo potrebno da uz to skuhate zelene rezance te uživate u ovom morskom specijalitetu!

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Seks

Vrtoglavo visokim potpeticama do boljeg orgazma.

Zanimljivosti

Otkako su holivudske zvijezde 2020. u svojim „goody bagovima“ na dodjeli Oscara dobile upravo ovaj izvor mladosti, spermidineLIFE® postao je javna tajna u Hollywoodu.

Duh i tijelo

Jeste li zadnjih dana primijetile nacionalnu kampanju borbe protiv menstrualnog siromaštva? Možda ste se čak u nju već i uključile? Niste li još, sad...

Duh i tijelo

Korištenje Facebooka ta se činilo bezopasnim. Jedva sam čekala da se ponovno ulogiram i vidim nove notifikacije!

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.