Kupka, mali kućni ritual!

Nisu stari Rimljani bili blesavi kada su diljem svijeta gradili kupelji. Još od drevnih vremena znalo se da namakanje u vodi ispunjenoj mineralima, biljnim i drugim ljekovitim sastojcima djeluje blagotvorno. Najpoznatije su Kleopatrine raskošne kupke od mlijeka, a legenda kaže da se mlijeko za egipatsku kraljicu i svakodnevne kupke dobivalo od 700 magarica.

Kupka je odlična kombinacija osamljenosti, dokolice, smirenosti, meditacije i ugode koje nam nijedno tuširanje neće pružiti, pruža nam osjećaj zaštićenosti i topline te djeluje umirujuće…

Par savjeta za najbolju kupku

Ono u što uronite svoje tijelo, završit će u vašem organizmu. Zato izbjegavajte kemijske sastojke te koristite prirodne i organske preparate za kupanje. Slobodno uđite u kuhinju i poslužite se namirnicama poput sode bikarbone, zelenoga čaja, meda, zobi, korijena đumbira, limuna i mlijeka. Bilje, čajeve ili druge sitnije namirnice, pomiješajte i stavite u platnenu vrećicu i uronite je u kupku da se ne bi, s otjecanjem vode, začepio odvod.

Za potpuni ugođaj upalite mirisnu svijeću i pustite si neku opuštajuću glazbu.

Temperatura vode za kupku treba biti jednaka ili slična temperaturi tijela, 37 – 38 °C, nikako viša od 42 °C. Ovakve tople kupke odlične su za poboljšanje cirkulacije, detoksikaciju, opuštanje i umirenje živčanog sustava. Prema Sebastianu Kneippu, začetniku vodene terapije, kupke pomažu kod smetnji sa spavanjem, artroze kralježnice i zglobova te učinkovito djeluju protiv gripe i zimice jer potiču znojenje.

Ako patite od proširenih kapilara, ako vas muče celulit ili suha koža, a ipak se ne želite odreći užitka u toploj kupki, u vodi se nemojte zadržavati dulje od deset minuta. Ako imate niski krvni tlak, budite oprezni jer topla kupka može dodatno sniziti tlak, a ako imate srčanih tegoba, tople kupke mogu uzrokovati zatajenje srca.

U kadu uđite tek kad se potpuno napuni vodom, tako da vam voda dopire do vrata, odnosno da vam voda prekrije ramena, a po završetku, prema savjetu Kneippa, kupku završite kratkim polijevanjem, odnosno tuširanjem hladnom vodom.

Nakon kupke idealno bi bilo zavući se u postelju te piti puno tekućine, da ne biste dehidrirali, pobrinite se da nakon uživanja u namakanju dodatnim unosom tekućine dobro hidrirate tijelo. Tako ćete potaknuti izlučivanje toksina, produljiti opuštajući užitak i izbjeći glavobolju.

Darujemo jednu čitateljicu. Lush pjenušava kupka čeka jednu od vas.

Pravila su jednostavna:

  • U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #kupka
  • Pratite naše društvene mreže – Facebook i Instagram
  • Podijelite objavu, tagirajte frendice, neka nam se i one pridruže…
  • Podijelite s nama svoja iskustva, komentirajte, preporučite… Vaše nam je mišljenje važno!

Prijave primamo do 24. siječnja, točno u podne.

Možete se prijaviti samo jednom.

Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj u roku 30 dana.

Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke s brojem telefona dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Dobitnica Silvia Cesar.