Laganjem do prvog spoja

Rezultati jednog zanimljivog istraživanja pozabavili su se problematikom laganja na društvenim mrežama. Male laži koje svakodnevno izgovaramo isto tako bilo svjesno ili nesvjesno koristimo svaki put i kada se ulogiravamo na neku od društvenih mreža. Pitanje je samo u kojoj mjeri pretjerujemo, tj. iskrivljavamo istinu.

Činjenica stoji da svi pokušavamo izvući maksimalno iz sebe i prikazati se drugima u najboljem mogućem svjetlu, pa nemalo puta malo preoblikujemo ono što je istina. Po statistikama su dakle sljedeće laži najčešće:

Visina

Dokazalo se da i muškarci i žene na svojim internetskim profilima češće upisuju da su viši nego što uistinu jesu. U prosjeku si daju čak 5 centimetara više. Do tog podatka se došlo tako što je prvotno bilo provjeravano da li je istina da se viši ljudi češće seksaju, što se pokazalo točnim. I onda vam se dogodi da na slijepom spoju čekate muškarca svoje visine, a ono netko niži od vas. Zašto!?

Zarada

Što je osoba starija, tj. ima više godina, to je više vjerojatno da će lagati o svojoj zaradi, tj. visini plaće. Proporcionalno godinama raste i plaća koju korisnik svaki mjesec dobiva. Jer ako dečko koji je mlad, recimo oko 23 godine, ne zarađuje previše novaca, to je u redu, ali ako netko tko je stariji od njega ostaje na istoj toj visini plaće, tada je kod suprotnog spola manje zanimljiv.

Fotografija

Zasigurno ste se i sami našli u situaciji da osoba s kojom se dopisujete na nekoj od mreža, koju ni prijateljici niste priznale, traži od vas da joj pošaljete fotografiju novijeg datuma, a vi ste bez imalo grižnje savjesti poslali onu na kojoj ste najljepše ispali. Većina to radi sa slikama koje su starije od godinu dana pa i više.

O filterima uopće nećemo danas!

Sve navedeno su načini na koje se svakodnevno, dok ne možemo s drugom stranom uživo voditi razgovor, pokušavamo prikazati u što boljem svjetlu i što privlačniji onima koji nas interesiraju. Koliko ustvari griješimo dok s tim stvarima nismo iskreni jest moguće saznati tek nakon upoznavanja s drugom stranom i njihove reakcije na viđeno.