Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Savjeti stručnjaka

Laringitis – gubitak glasa

Upala ždrijela ili laringitis može biti akutna i kronična.

Stanje se pogoršava s hladnim vremenom. Simptomi su učestaliji zimi kad stižu virusne infekcije.

Promukne li vam glas ili ga možda čak i posve izgubite, a k tome se javi grlobolja, najvjerojatnije imate laringitis. Nešto rjeđe javlja se ljeti uslijed ispijanja hladnog pića ili jedenja sladoleda, a učestaliji je zimi kad dolaze virusne infekcije.

Laringitis može biti akutni i kronični, s time da je kronični često bakterijskog i virusnog podrijetla, zbog čega su moguće upale donjih i gornjih dišnih putova poput prehlade, influence, bronhitisa i slično. Kod akutnog laringitisa obično se preporuča uzimanje kalcija s C vitaminom, pojasnila je za She.hr dr. med. Ivna Orlić, specijalistica medicine rada u zagrebačkom Doma zdravlja „Centar“.

Dodala je, da se propisuju i inhalacije, iako je ipak najbolji i najsigurniji lijek – šutnja. S druge strane, kod kroničnog laringitisa liječi se primarna bolest. Dakle, kod bakterijske upale daju se antibiotici, a kod virusnih prakticira se simptomatska terapija.

Inhalacija za upale dječjeg grla

Budući da se manja djeca ne znaju iskašljati, za njih su preporučljive inhalacije. Počne li se na vrijeme liječiti, laringitis u prosjeku traje oko tjedan dana. Iako se ne može prevenirati, dobro je uzimati neko sredstvo za jačanje imuniteta, zatim piti barem dvije do 2,5 litre tekućine dnevno uz obavezno ovlaživanje prostora gdje se boravi. Poželjno je izbjegavati javna mjesta i skupove s puno ljudi.

Upala ždrijela ili laringitis ujedno je i profesionalna bolest koja se javlja primjerice kod profesora zbog previše govorenja. No, može se pojaviti i kao alergijska reakcija na brojne alergene poput kemijskih, zatim papira, peludi, prašine i slično, podsjetila je doktorica Orlić.

Uglavnom nakon pregleda grla, liječnik propisuje terapiju ovisno o simptomima. Ponekad pacijenta šalje otorinolaringologu kako bi utvrdio pravo stanje glasnica. U svakom slučaju osoba treba odmarati glas, ali ne mora nužno mirovati. Osim ako nema povišenu temperaturu, završila je doktorica Orlić.

Što jesti i piti?

Hrana ne smije biti ni prevruća ni prehladna, nego mlaka. Također, treba paziti da nije jako začinjena. Osim čaja, dobro je piti temperiranu, skoro mlaku vodu.

Od starih prokušanih recepata pomažu med i karamelizirani šećer. Dobro je još grlo grgljati kaduljom ili Bresgen tekućinom za dezinfekciju usne šupljine.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti stručnjaka

Što je točno grlobolja te treba li posegnuti za antibioticima?

Savjeti stručnjaka

„Pomažu li antibiotici” kojim se lako i brzo može dokazati je li vaša infekcija bakterijska i ima li smisla primijeniti antibiotike.

Istaknuto

Antibiotici su lijekovi koji omogućavaju liječenje infekcija tako da ubijaju bakterije ili sprječavaju njihov rast. Međutim, bakterije uzvraćaju udarac!

Duh i tijelo

Zapravo, zašto ne biste sada uzeli čašu vode, istisnuli u nju pola limuna i odmah to popili?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.