Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Beauty report

Laserom protiv strija

Kako nastaju linearne promjene na koži i je li ih moguće ukloniti.

Strije su linearne promjene na koži slične ogrebotinama, ružičaste ili bijele boje koje se pojavljuju uslijed promjena u kožnom vezivnom tkivu. Kod osoba koje su genetski predodređene ovim promjenama na koži, a zbog slabije elastičnosti kože, strije se pojavljuju u pubertetu, odnosno za vrijeme rasta, a potom i za vrijeme trudnoće kao posljedica prenaglog dobivanja tjelesne mase.

Iako pravi uzrok nastanka ove neestetske pojave na koži još nije u potpunosti objašnjen, poznati su čimbenici koji utječu na nastanak strija, a to su u prvom redu mehaničko rastezanje kože, starost, hormonske aktivnosti i promjene, te na koncu i genetska predispozicija. Nastanak strija ne može se djelotvorno spriječiti, niti se već nastale strije mogu potpuno ukloniti s kože.

Strije tijekom trudnoće

Najčešće se pojava strija vezuje uz period trudnoće, i to na trbušnoj stijenci, dojkama, bedrima i stražnjici, a uzrok tome jest djelovanje hormona, koji se izlučuju tijekom trudnoće, na elastična i kalogenska vlakna koja koži daju mehaničku otpornost, čvrstoću i elastičnost.

Spomenuta se vlakna nalaze u dermi, koja je uz epidermu i hipodermu, jedan od tri sloja od kojih se sastoji koža, svojevrsni podupirač kože.

Elastičnost kože, međutim, s godinama se mijenja, modul elastičnosti kože dojenčeta, primjerice, iznosi 2,1, a u odraslih u dobi iznad 50 godina on iznosi tek 8,1. Vremenom se mijenjaju karakteristike elastičnih vezivnih vlakana i koža više nije dorasla rastezanju nastalog uslijed trudnoće. Nakon određenog vremena elastična vlakna zamijene se manje kvalitetnim, tanjim vlaknima, a izvana se to opaža kroz promjene na koži poznate kao strije.

Preventiva – kontrola težine i redovita njega kože

Budući da se strije ne mogu posve uspješno odstraniti, potrebno je nastojati primjerenom njegom spriječiti njihov nastanak. Naročito je važno u trudnoći kontrolirati porast težine, odnosno, potrebno je postupno dobivati na tjelesnoj masi kako bi se koža lakše prilagođavala promjenama.

Već u najranijem stadiju trudnoće, kada je trbuh gotovo neprimjetan, potrebno je posebnu pozornost obratiti koži. Za pranje, odnosno tuširanje, preporučuje se upotreba uljnih kupki koje sadrže nezasićene masne kiseline i ne isušuju kožu, a istodobno obnavljaju njen zaštitni površinski sloj.

Nakon kupke uvijek je potrebno nanijeti kremu za njegu kože, a također se savjetuje redovita – barem jednom dnevno – nježna masaža nekim od sredstava za sprječavanje nastanka strija. Ovakvi specijalni kozmetički proizvodi najčešće se kupuju u drogerijama i ljekarnama, a prije njihove upotrebe potrebno je proučiti upute o korištenju, kako bi preparat bio učinkovitiji.

U mnogobrojnim kliničkim studijama, stručnjaci s područja dermatologije, pokušali su dokazati djelotvornost raznih kozmetičkih sredstava za sprječavanje nastanka strija u trudnoći (striae gravidarum), pri čemu su uspjeli dokazati djelotvornost redovite upotrebe krema koje sadrže vitamin E, ekstrakt biljke pod nazivom Centella asiatica i kolagen-elastin hidrolizate.

Vrijedi spomenuti da već i sama redovita njega, uz nježnu masažu kože sredstvima za njegu tijekom trudnoće, pozitivno utječu, budući da smanjuju napetost rastegnute kože.

Što nakon pojave strija?

Strije su problem za koji nema potpuna i pouzdana rješenja. Dijelove tanke (atrofične) kože nije moguće u potpunosti izliječiti, odnosno ukloniti, i to usprkos činjenici da postoje mnogobrojne dostupne metode kojima se to pokušava, makar se ni jedna od njih nije pokazala posve učinkovitom.

Među uspješna sredstva spadaju "lokalni retinoidi", odnosno tvari slične vitaminu A, čijim se redovitim nanošenjem povećava udio elastina (bjelančevine koju sadrže elastična vlakna) u dermi, a isto tako osnažuju dermu (koja je na dijelovima kože sa strijama stanjena) i epidermu.

Laseri

Upotreba lasera predstavlja još jedan od načina kako ukloniti nastale strije na koži. Ubrzo nakon nastanka, strije su ružičaste boje i smještene su u razini kože – tek nakon nekoliko mjeseci posvijetle i postanu dublje. U početnoj fazi "crvenila" strije se mogu do određene mjere odstraniti nekim od laserskim metodama za žile.

Energija laserske zrake, naime, apsorbira se u crvenim žilicama u strijama – na taj način one postaju svjetlije, a potom se i smanjuju, postaju manje neugodne, a nekad čak i nestanu. Spomenuti laseri istovremeno utječu i na udio kolagena u koži.

Nakon laserskog zahvata koža je jače crvena i nešto natečena, što može potrajati i do desetak dana, nakon čega kožu neko vrijeme ne treba izlagati suncu. Najnovija generacija lasera potiče kalogen na obnavljanje, djelujući tako i na starije, bijele strije, koje su mnogo tvrdokornije. Osim što se ovim aparatima potiče kolagen i njegovo obnavljanje, njima se i ubrzava nastajanje pigmenta zbog čega se koža oboji, a samim tim i strije postaju manje vidljive.

Za zadovoljavajuće rezultate ponekad je potrebno obaviti i do deset ovakvih zahvata, a kako učinci nisu trajni, postupak nakon nekog vremena treba ponoviti.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti stručnjaka

Jedan od noviteta na hrvatskom tržištu, koji će sigurno opravdati povjerenje, jest Collagen Nutriage, brenda Forever Young.

Savjeti stručnjaka

Ova slatka rođakinja limuna, prepoznatljivog je okusa koji podsjeća na Karibe.

Beauty report

Dolaskom ljetnih dana, od izrazite je važnosti održati optimalnu hidraciju kože kako bi ona ostala zdrava i njegovana.

Darivanje

Pravilna zaštita od sunca i njega kože u takvim uvjetima obavezno uključuje mnogo hidratacije, unošenja vitamina, te pažljivo odabrane proizvode koji ciljano pomažu riješiti...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.