Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Divine Energy

Lavanda zasluženo „Kraljica Mediterana“

Začetnik aromaterapije francuski kemičar Rene Maurice Gattefosse je upravo lavandu koristio u svojem laboratoriju kada je otkrio njene velike blagodati na kožu.

Stari Rimljani su osim za razne religijske rituale i obrede porađanja, koristili lavandu najviše za opuštajuće kupke. Zbog toga se vjeruje da riječ lavanda potječe od starorimske riječi lavare što znači prati. Kod starih Grka lavanda je više imala primjenu u medicinske svrhe. Grčki liječnik Dioscorides u svojim spisima spominje lavandu kao laksativno sredstvo, te kao pomagalo kod problema s disanjem. U 1. i 2. svjetskom ratu, kod nedostatka lijekova i opreme za previjanje korištena je upravo lavanda.

Danas ju koristimo u mnogim kozmetičkim pripravcima, kao mirisni jastučić za tjeranje moljaca ili komaraca, za osvježavanje prostora i još mnogo toga. A zbog njene rasprostranjenosti u mediteranskom podneblju u kojem najbolje uspijeva sa zaslugom ju još i nazivaju „kraljicom Mediterana“.

lavanda

Višestruka primjena lavande

Njeno spominjanje seže do antičkih vremena. Upotreba lavandinih ljekovitih svojstava nastavila se i kroz cijelu povijest čovječanstva. Pa tako, kroz srednji vijek, kršćanski redovnici koji su očuvali znanje o biljnoj medicini, uzgajali su mnoge ljekovite biljke, a među njima i lavandu.

U moderna vremena lavanda se uvelike koristi u kozmetičkoj industriji, ali i kao začin u prehrani. Šamponi, sapuni, parfemi na bazi lavande danas su uobičajena stvar, budući da se zna da, osim što lavanda ima prepoznatljiv i ugodan miris, njeni sastojci čine kožu elastičnom, te učvršćuju korijen kose. Različite vrste lavande imaju različit utjecaj, pa se tako na primjer španjolska lavanda koristi kod proizvoda za smanjenje strija poslije poroda.

lavanda, muffin

Lavanda ima svakako i veliku ulogu u aromaterapiji, suvremenoj holističnoj medicini. Začetnik aromaterapije francuski kemičar Rene Maurice Gattefosse je upravo lavandu koristio u svojem laboratoriju kada je otkrio njene velike blagodati na kožu. Bilo je to 1920 godine kada je nakon eksplozije kemikalija u laboratoriju, na njegovoj ruci nastala opekotina. Uronio je ruku u prvu posudu na koju je naišao. U posudi se nalazilo lavandino ulje i na njegovo opće iznenađenje, rana je brzo zacijelila, te nakon zacjeljenja nije bio vidljiv nikakav ožiljak. Nakon ovog događaja zainteresiralo ga je djelovanje eteričnih ulja što dovodi do otkrivanja grane moderne aromaterapije. Ovo je ujedno i razlog zbog kojeg se ovaj francuski kemičar smatra začetnikom aromaterapije

Ljekovitost

Međutim, od svih ljekovitih svojstava koje lavanda sadrži, vjerojatno možemo reći da ju najviše obilježava njen utjecaj na čovjekov živčani sustav. Znanstvenici tvrde da jastučić od lavande ispod jastuka ima isto umirujuće djelovanje kao i tableta za spavanje. Također smatraju da njen miris povećava upravo one moždane valove povezane s opuštanjem.

U narodnoj medicini lavanda se oduvijek upotrebljavala kao lijek za smirenje, te kao lijek protiv nesanice, migrene i glavobolje. Tako na primjer, ako imamo glavobolju preporučuje se umasirati malo lavandinog ulja u sljepoočnice i ubrzo bi se trebalo osjetiti poboljšanje.

mirisi lavanda 2

Za razliku od drugih eteričnih ulja, lavandino ulje se može nanositi izravno na kožu, ali lagano i s oprezom da ne izazove preveliku nadraženost. Ovo je također jedan od razloga zbog kojeg se lavandino ulje koristi kao sredstvo za masažu, kod reume, ukočenosti mišića itd. Na sveučilištu Maryland znanstvenici su došli do otkrića da ljekoviti sastojci iz lavandinog cvijeta sprečavaju kontrakcije upaljenih krvnih žila, te da miris lavande smiruje simptome migrene. Za pomoć kod simptoma migrene preporučuje se piti čaj od lavande, dok će vam za kupku od lavande biti potrebno nekoliko kapi eteričnog ulja, ili pak nekoliko suhih cvjetova lavande. Osim kod tegoba povezanih sa živčanim sustavom, lavanda može pomoći i kod nekih drugih problema.

Nezaslađen čaj spravljen od lavande, pomaže kod želučanih tegoba i nadutosti, te može potaknuti probavu i ukloniti štetne tvari iz organizma. Također lavandin cvijet je djelotvoran kod dišnih tegoba i kod prehlade. Postoji priča o tome kako su stanovnici Londona u 18. stoljeću, za vrijeme vladavine kuge udisali lavandu kako bi se zaštitili. Eterično ulje lavande budući da ima svojstva izvrsnog antiseptika, smatra se pravom prvom pomoći u situacijama kod manjih opeklina i posjekotina. Može se upotrebljavati za sve vrste kože, bez straha od prevelike iritacije. Dobra je zamjena za alkohol, ne peče, a uz to i fino miriše. Kod opeklina i rana značajno ubrzava zacjeljivanje. Također jako dobro djeluje na zgrčene mišiće, a pomaže i kod akni, uboda insekata, gljivičnih oboljenja, upala i alergija na koži.

dea flores lavanda

I na kraju primijenite praktičan savjet korištenja lavande za osvježenje prostora, te u bočicu s raspršivačem (1/2 litre) nakapajte 10 – 20 kapi eteričnog ulja lavande u vodu, dodajte malo alkohola, dobro promiješajte i raspršite miris po prostoriji. Miris lavande jako opušta i osvježava prostor.

© Copyright Divine Energy Park
Organizacija za razvoj svijesti, zdravlja, prirode i mira
[email protected]
www.dep.life

Više

Moj dom

Ove 3 biljke će se savršeno uklopiti uz svaki dom, a vi se potrudite da bar jednu imate.

Budi fit

Eterična ulja definitivno mogu biti prva pomoć za opekline, alergije, ugrize insekata, kao i za bolove u mišićima.

Zanimljivosti

Baš kao što vas neke arome mogu potaknuti na jelo, isto tako postoje i mirisi koji vas mogu odbiti od hrane ili pak probuditi...

Duh i tijelo

Osim 12 čistih eteričnih ulja, u svojem asortimanu nudi dvije mješavine 100%-tnih čistih eteričnih ulja koje su spremne za korištenje u difuzorima.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.