Limun – kralj antioksidansa

Zahvaljujući kiselini neutralizira otrove i njihovo djelovanje, olakšava probavu, ubrzava razgradnju masti i poboljšava asimilaciju hranjivih sastojaka. Osim toga, sadrži visoki postotak selena i vitamina C koji povećavaju imunitet i usporavaju starenje, te vitamine B skupine, bitne za živčani sustav.

A u njegovoj kori, baš kao i onoj od jabuke, nalazi se pravi mali rudnik dragocjenih tvari. Primjerice, flavonoidi koji kori daju boju, jačaju kapilare i olakšavaju razmjenu kisika u organizmu.

Želite li dobiti što više soka, potopite ga nekoliko minuta u toplu vodu, blago protrljajte između dlanova i onda iscijedite.

Spriječite zimske bolesti

Popijete li ujutro odmah nakon buđenja čašu soka od limuna, uspješno ćete spriječiti zimske bolesti, te popraviti raspoloženje. Ako vam je sok od limuna prekiseo, pomiješajte ga sa malo soka od naranče.

Želite li očistiti organizam od toksina i ojačati imunitet prije zime i gripe, napravite kuru na bazi limuna koja traje između tjedan i najviše, mjesec dana.

Nakon ustajanja popijte čašu mlake vode sa sokom od iscijeđenog limuna u koju ste dodali žlicu octa s limunom. Zatim za doručak prepolovite limun, ogulite po jednu polovicu, narežite na kriške i pojedite.

Tijekom dana, iscijedite tri limuna, pa sok zajedno sa dvije žlice octa ulijte u bočicu s brojačem kapi. Uzimajte 15 do 20 kapi ove mješavine svaki sat tijekom cijelog dana. Nakon večere preporuča se pojesti pola limuna izrezanog na kriške. I na kraju, prije odlaska na spavanje popijte čašu vode sa sokom od limuna i limunovim octom.

Limunova dijeta

Limun je i dobar saveznik pri mršavljenju. Nutricionistkinja dr. Eveline Flachi osmislila je dijetu s limunom, tijekom koje dnevno treba dnevno pojesti približno četiri limuna. Optimalno je da dijeta koja omogućava gubitak jednog kilograma masnoća, a ne mišića, traje tjedan do dva.

Inače, popularno južno voće navodno je iz Perzije donio makedonski kralj Aleksandar Veliki, a Grci su ga nazvali – perzijska jabuka.