Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Liposukcija – odlična za korekciju tijela

Dr. Vladimir Borić,  stručnjak za estetsku plastičnu i maksoficijalnu kirurgiju, govori za She.hr.

Jedan od najcjenjenijih hrvatskih stručnjaka za estetsku plastičnu i maksoficijalnu kirurgiju, dr. Vladimir Borić u svojoj se privatnoj poliklinici već gotovo 20 godina bavi estetskim korektivnim zahvatima. Otvaranju privatne prakse, nakon vrhunske izobrazbe, prethodila je dugogodišnja praksa u području estetske plastične kirurgije i rekonstruktivne kirurgije glave i vrata te suradnja s pionirom estetske plastične kirurgije u Hrvatskoj, dr. Boškom Milojevićem kao i vrhunskim estetskim plastičnim kirurzima u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi.

Broj pacijenata koji je u nepuna dva desetljeća prošao kroz ordinaciju dr Borića velik je, no ono što daje posebnu karizmu ovom estetskom kirurgu diskretan je pristup pacijentima, vrhunski rezultati operativnih zahvata te činjenica da mu se mnogi od pacijenata s punim povjerenjem vraćaju i na nove estetske zahvate.

Neosporno je da je dr. Milojević začetnik estetske plastične kirurgije u Hrvatskoj i da nekoliko njegovih bliskih suradnika danas čine okosnicu estetske plastične kirurgije u Hrvatskoj. Kako je uopće bilo počinjati tih godina kada estetske operacije nisu bile tako uobičajene kao danas?

Zagreb je bio prisutan na europskoj mapi estetske kirurgije od sredine 1960-tih godina, kao centar izvrsnosti. Usprkos ideologiziranim, hostilnim općim društvenim i političkim uvjetima, Zagreb i tadašnja Hrvatska bili su u ovom području dio razvijenog, zapadnog svijeta. Tu reputaciju Hrvatska može zahvaliti profesionalnoj avangardnosti pokojnog Dr. Boška Milojevića, renomiranog otorinolaringologa koji je tijekom boravka u SAD svjedočio procvatu struke.Po povratku u Zagreb, 1967. godine otvorio je vlastitu privatnu praksu iz otorinolaringologije i razvio je u međunarodno respektabilnu praksu iz estetske kirurgije. Moja kirurška karijera započela je na klinici Medicinskog fakulteta u Zagrebu, gdje sam kao asistent na Katedri za maksofacijalnu kirurgiju, imao privilegiju učiti kirurški zanat od naših najboljih stručnjaka iz tog područja. Osim toga, za vrijeme i nakon specijalizacije, proveo sam skoro godinu dana na stipendijama u Francuskoj, u Parizu i Lyonu. Tamo sam pod vodstvom vrhunskih kirurga ušao u područje estetske kirurgije. Kada mi je Dr. Boško Milojević 1990. godine, pri kraju svoje karijere, ponudio da se kao glavni kirurg pridružim njegovoj praksi, bio sam u velikoj dilemi da li da napustim sveučilišnu karijeru. Društvene promjene koje su se tada odvijale, ali prvenstveno iskustvo s estetskom kirurgijom u Francuskoj, bili su presudni u mojoj odluci.

Koliko je suradnja s pokojnim dr. Boškom Milojevićem utjecala na vaš rad?

Suradnja s dr. Milojevićem trajala je tri godine i definitivno me formatirala u estetskoj kirurgiji. Dakle, iskustvo u Francuskoj, rad s dr. Milojevićem, ali i komunikacija s drugim vrhunskim estetskim kirurzima u svijetu u zadnjih dvadesetak godina izvori su mojih osobnih kompetencija na području estetske plastične kirurgije. U kirurgiji, općenito, praktično iskustvo igra neizmjerno važnu ulogu za sigurnost pacijenta i optimalne rezultate.

Povjerenje je temeljni element odnosa pacijenta i liječnika. Što po vama čini dobrog estetskog kirurga tj. na temelju čega pacijenti najčešće donose konačnu odluku o kirurgu koji će ih operirati?

Povjerenje je obostrano važno u estetskoj kirurgiji. Za pacijente je važna otvorena i poštena komunikacija, temeljita informacija i razumijevanje motiva. Odnos kirurga prema pacijentu mora biti savjestan i dostojanstven, prvenstveno valja voditi brigu o zdravlju pacijenta te čuvati liječničku tajnu, odnosno privatnost pacijenta.Općenito, javna medijska prezentacija operiranih osoba je etički upitna i u medicinskom ambijentu je neprihvatljiva. Osim izvrsnosti i iskustva, u prakticiranju estetskih operacija nužan je oprez i kritičnost u primjeni novih tehnika i metoda.

Koji su estetski zahvati danas najtraženiji kod nas, a koji u svijetu?

Estetska kirurgije je u osnovi mlada struka. U početku su estetske operacije bile ograničene gotovo isključivo na lice: korekcije nosa, face lifting, korekcije kapaka, uški… Ubrzo se struka proširila i na tijelo, pa su česte i operacije grudi, trbuha, a posebno poglavlje predstavlja liposukcija kao odlična metoda korekcije oblika tijela.

Prate li se još uvijek trendovi poistovjećivanja s poznatim osobama?

Povremeno se susrećem s ambicijom kod pacijenta da se poistovjeti s nekom slavnom osobom. Ako je to dominantan cilj, onda to nikako nije dobra predispozicija za estetsku operaciju. Naime, kod postavljanja indikacije, opravdanosti zahvata, puno je važnije da su pacijenti svjesni problema zbog kojeg žele korekciju, dakle da znaju što žele promijeniti. Na kirurgu je da osigura prirodni, anatomski izgled i rezultat u skladu s osobnim proporcijama i karakteristikama.

Na koji način pristupate pacijentima koji žele promjene na svom tijelu, a s kojima se kao kirurg s dugogodišnjim iskustvom ne slažete?


Temeljitim preoperativnim pregledom i razgovorom. Ukoliko osjetim da željena promjena nije u skladu s realnim ili je izvan granica normale, takve pacijent u pravilu odbijam.

Jeste li se u svojoj dugogodišnjoj praksi susretali sa slučajevima kada su pacijenti nakon zahvata bili nezadovoljni njegovim učinkom i što u tom slučaju?

Ne postoji kirurg koji može garantirati apsolutno zadovoljstvo pacijenata rezultatom zahvata. Zadovoljstvo je složena i subjektivna kategorija, a kirurgija anatomski egzaktna djelatnost. Dakle, kirurg mora jedino garantirati pravilnu i stručno utemeljenu operaciju. Kada je preoperativna komunikacija bila dobra i operacija kvalitetna, u pravilu slijedi dobar rezultat i zadovoljstvo pacijenta.Svakome tko se bavi estetskom kirurgijom, povremeno promaknu pacijenti sa skrivenim nerealnim očekivanjima, kada i objektivno uspješna operacija ne poluči zadovoljstvo pacijenta rezultatom. Osim toga rijetko, ali neizbježno, mogu se dogoditi komplikacije u tijeku ili poslije operacije. To je ishod koji nitko ne želi, a povremeno ga je teško riješiti.

Koliko su pacijenti disciplinirani nakon kirurških zahvata?

Postoperativni tijek je vrlo važan i bitno je da pacijenti slijede upute liječnika i medicinskog osoblja koje se brine o njima nakon operacije. U pravilu su pacijenti motivirani da se brižno odnose prema procesu oporavka. Općenito su postoperativne kontrole važne kako bi se uspjeh operacije objektivno i definitivno sagledao.

Zbog pristupačnijih cijena i vrhunskih stručnjaka, Zagreb je oduvijek bio omiljeno odredište za estetske plastične operacije i za stanovnike ostalih europskih zemalja. Kako je danas?

Danas pogotovo zbog sve raširenijeg tzv. zdravstvenog turizma. Potreba za diskrecijom izvan vlastite sredine, konkurentne cijene, a iznad svega kvalitetna usluga temelj su znatnom broju stranih pacijenata.

Što biste savjetovali onima koji se još uvijek dvoume oko estetske korekcije na svom tijelu?


Za potencijalne pacijente važno da prije odluke o operaciji upoznaju vlastiti problem i očekivanja, dakle, na neki način da upoznaju sebe! Uz to je bitno da danas, kada postoji mnogo onih koji se bave estetskim zahvatima, pacijent upozna i svog liječnika osobno kako bi na temelju kvalitete razgovora o svim aspektima operacije napravio dobar izbor.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zdravstveni karton

Studeni je mjesec obilježen akcijama i podizanjem svjesnosti o muškom zdravlju. Movember, kako to volimo reći.

Drama Queen

Ma, radite što god hoćete. Koga briga!?

Drama Queen

Zvala sam i zvala… Ili se nitko ne javlja ili je zauzeto!

Savjeti stručnjaka

Razgovarali smo s dr. Irijanom Rajković, specijalistom plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije, prve i jedine hrvatske liječnice koja je verificirani predavač na Američkoj Akademiji...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.