Točno onakvi recepti kakvi se rade (u zadnji čas) za razne zabave, proslave ili samo brze i ukusne obroke su redom i brzi i jednostavni recepti. Kombinacije okusa u receptima s lisnatim tijestom su neograničene.
Namirnice
- 1 paket razvaljanog lisnatog tijesta
- 200 ml mlijeka
- 50 grama kristalnog šećera
- 1 jušna žlica gustina
- 2 cijela jaja
- po želji ekstrakt vanilije, ruma i dr. aroma
- po želji voća i mente
- po želji džema
Upute
-
Odmotajte ili razvaljajte lisnato tijesto. Neka tijesto ne bude deblje od 2 mm.
-
Nožem izrežite tijesto na jednake kvadrate ili kocke veličine do 5 cm na najdužoj strani.
Broj kvadrata mora biti djeljiv s 4.
Svaki četvrti kvadrat preskočite i ostavite ga netaknutog, a preostale komade lisnatog tijesta izdubite okruglim kalupom.
-
Komade lisnatog koji nisu izdubljeni koristimo kao temelj. Premažite ga s razmućenim jajetom i na njega stavite izdubljeni komad lisnatog. Njega također premažite jajetom, a zatim poklopite s još jednim komadom izdubljenog lisnatog. Ovaj korak ponovite još jednom. Na kraju bi trebala biti baza od cijelog komada lisnatog tijesta i 3 sloja izdubljenih na njemu. Ponovite korake i s preostalim lisnatim tijestom.
-
Lisnate košarice prebacite na papir za pečenje koji ste postavili na limu za pečenje i stavite ih peći 10-15 minuta u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva.
Slastičarska krema
-
U manjem loncu pomiješajte mlijeko, šećer, željene arome i gustin.
-
Kada mlijeko krene kipjeti maknite lonac sa štednjaka i pričekajte minutu da se temperatura mlijeka spusti ispod točke vrenja i točke na kojoj bi se jaja mogla skuhati u kontaktu s mlijekom. Sada postepeno i uz stalno brzo miješanje u mlijeko dodajte razmućeno jaje.
-
Vratite kremu na štednjak na nižu temperaturu i nastavite miješati sve dok krema ne postane gusta.
-
Kremu odložite sa strane da se malo ohladi prije punjenja košarica.
-
Košarice po želji napunite s malo džema, zatim još tekućom kremom i ostavite kratko da krema očvrsne.
Košarice poslužite s voće i posipane šećerom u prahu. U slast!
Izvor Darkova web kuharica