Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Putovanja

Ljekovito bilje Lošinja

Posegnite za zdravljem u prirodu!

Lošinj je otok raznolike i bujne vegetacije. Tako se tamo mogu naći brojne biljke koje liječe dušu i tijelo.

Krajem 19. st. velika površina otoka Lošinja bila je pošumljena borovima zahvaljujući profesoru Ambrozu Haračiću koji je, za vrijeme svog života na otoku, dokumentirao oko 1500 biljnih vrsta od kojih 939 spada u autohtone vrste kao što su mirta, planika i kadulja, lavanda, i još puno njih koje su uz ljepotu i miris ljekovite.

Lavanda

Lavanda potiče regeneraciju tkiva, a povrh svega divno miriše. Ulje lavande je idealna prva pomoć. Ono ima isto djelovanje kao alkohol, ali ne peče. Pomaže pri rješavanju problema sa aknama, dermatitisom, masnom kožom i sličnim oboljenjima. Dokazano je kako lavanda ima smirujuće djelovanje te se može koristiti kao sredstvo protiv nemira i anksioznosti.

Lavanda se znala dodavati u jastuke ili piti kao čaj prije spavanja kao lijek za nesanicu. Čaj je također dobar protiv nadutosti i želudčanih tegoba.

Maslina

Ova mediteranska biljka poznata je po svojoj ljekovitosti. Kako je maslina bogata vitaminom E koji je glavni tjelesni antioksidans ona veže slobodne radikale u mastima te pozitivno djeluje na snižavanje krvnog tlaka i šećera u krvi. Također je važno i za ljepotu, održava napetost kože i pomaže jačanju kose.

Mirta

Zimzelena i grmolika biljka četa je pojava na otoku Lošinju. Krase ju bijeli cvjetovi i plavi sitni plodovi. Koristi se kao začin jelima, a ugodna je i slatkasta okusa. Destilacijom mladog lišća mirte dobiva se eterično ulje koje se primjenjuje kod tretmana aromaterapijom. Također je jedna od biljki koja se može koristiti protiv «popularne» bolesti 21-og stoljeća- stresa. Štiti i jetru od velikog djelovanja toksina i ljekova.

Planika

Ova biljka je iznimno bogata vitaminom C i arbutinom, tvari koja prolaskom kroz bubrege poprima antibakterijsko djelovanje. Čaj od listova planike liječi povećanu prostatu, mokraćne organe, i šećernu bolest. Listovi pomiješani s drugim Ijekovitim biljem služe kao dezinfekcijsko sredstvo mokraćnih kanala, naročito kod kronične upale mokraćnog mjehura i drugih bolesti.

Kadulja

Ona liječi razne upale i dobro djeluje na smirivanje želudca te na taj način vraća apetit.
Kaduljin čaj, ako se češće pije, jača cijelo tijelo, sprečava moždani udar i djeluje jako povoljno kod oduzetosti. Jedina je ljekovita biljka, uz lavandu, koja pomaže kod noćnog znojenja. Za vanjsku primjenu posebno preporučujemo kaduljin čaj kod upale krajnika I kod bolova u vratu.

Sve ove biljke možete naći na otoku Lošinju, a ako hoćete doživjeti blagodati ovih biljaka odmah i na jednom mjestu, posjetite zanimljivi Miomirisni vrt u blizini grada Malog Lošinja. Osim čajeva, isprobajte, likere, kolače i namaze od ljekovitih biljaka. Okusite zdravje!

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Trendovi

Od pamtivijeka se vjeruje da će stručak lavande obješen iznad ulaznih vrata, zaštiti ukućane od zlih sila i uroka.

Savjeti i preporuke

Njega ruku bitna je tijekom cijele godine, no zimi im je zbog hladnoće i suhog zraka potrebno mnogo više pažnje.

Budi fit

Receptori mirisa informacije odmah prosljeđuju mozgu i tako mogu utjecati na neke osnovne osobine poput agresivnosti, osjećaja gladi ili raznih bolova.

Duh i tijelo

Nekada davno su kršćani vješali stručak lavande na ulazna vrata jer su vjerovali da ih štiti od uroka i zlih sila, te je drevno...

Advertisement