Dolazak ljeta znači samo jednu stvar – nepodnošljive vrućine i pregršt slasne lubenice koja krijepi organizam. Ovo voće koje potječe iz Južne Amerike moćan je antioksidans, a kalorija gotova da ni nema.
Prvenstveno se jede samostalno, ali može biti i dio voćnih salata gdje vam izdubljena kora polovice lubenice može poslužiti i kao zdjela za serviranje. Načina uživanja u ovom slasnom zalogaju ne nedostaje. Tako lubenicu možete pripremati u obliku hladne juhe, ledenog deserta poput sorbeta ili pak salate.
Ovog puta vam donosimo lubenicu kao osvježavajuću salatu u kombinaciji s feta sirom, a možete je kombinirati i s ostalim slanim sirevima.
RECEPT – SALATA OD LUBENICE I FETA SIRA
- 1/2 lubenice ili 1 manja (rashlađena, očišćena, bez sjemenki, narezana na kockice ili kuglice)
- 25 dag feta sira (narezana na kockice ili razmrvljena)
- 10 dag crnih maslina
- nekoliko svježih listića mente
- domaće maslinovo ulje
- sok 1 limuna
- sol
- crni krupno mljeveni papar
Priprema:
Dobro rashlađenu lubenicu očistite od sjemenki i kore te narežite na kockice ili oblikujte sa žlicom za sladoled kuglice. Fetu narežite na kockice ili samo razmrvite po narezanoj lubenici. Dodajte nekoliko crnih maslina, zalijte s limunovim sokom i domaćim maslinovim uljem, posolite krupnom morskom soli i popaprite crnim mljevenim paprom.
Ovu ukusnu deliciju ukrasite s nekoliko listića svježe mente.