Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Život u dvoje

Ljubav u braku – kompromis ili strast?

Za brak se odlučuje većina parova, no je li njihov potez zapravo kompromis?

Obično, mladi parovi misle i osjećaju da je ljubav najvažnija i dovoljna. A brak? Mnogi su muškarci uvjereni kako žene žele stupiti u brak, jer isključivo maštaju o djeci, kućici u cvijeću… Istovremeno, žene drže kako je muškarcima prioritetan seks, žele iste stvari kao i one, ali u različito vrijeme i bez previše obaveza. Problema nastaje kada se očekivanja ne ispune. Bračna ljubav razlikuje se od zaljubljenosti i prijateljstva, od romantične i lude ljubavi, zanesenosti i sviđanja.

I u braku može biti romantično

Kad se odlučimo kročiti u bračne vode, jedan od važno izgovorenih zavjeta je onaj dobri, stari ”u dobru i u zlu”. Jesu li zavjeti preidealistički, ubijaju li spontanu romantiku? Kad pričamo s prijateljima ili govorimo iz prve ruke, sve češće možemo osjetiti skepsu i dileme oko braka i bračne zajednice. Moguće je mnogima i izvanredna situacija oko pandemije COVID-19 otvorila oči. Čini se da ulaskom u brak partneri mijenjaju stavove, a ljubav stavljaju u drugi plan. Drugačije je bilo kada ste se sretali samo na romantičnim večerama ili u kinu pa nakon izlaska odlazili svaki u svoj stan i u svoj svijet. No, ako ste i prije braka imali dobru vezu, u braku se ne bi trebalo ništa promijeniti. No, parovi vrlo često smatraju da se strast u vezi održava sama od sebe. To, nažalost, nije točno pa se, kao i ono svega, i oko strasti u vezi treba se potruditi. Netko ima viši libido, netko niži, potpuno je to normalna stvar. Bilo bi idealno kada bi osoba s nižim libidom pronašla način kako pojačati svoj seksualni nagon, dok bi osoba s višim libidom trebala poraditi na samokontroli i razumijevanju druge osobe.

Socijalne vještine olakšavaju kompromis

Ako ste u braku s osobom koju volite, koja je vaš izbor, tada ste u prednosti. Svjesno ste donijeli odluku da ćete živjeti sa ”svojom” osobom. Sve ostaje isto, barem u početku, osim što ste preko noći postala gospođa od gospodina. Brak je kompromis s kojim ćemo se lakše nositi ako smo uspješno svladali osnovne socijalne vještine koje zahtijeva život u dvoje. Tada brak ne bi trebao biti kompliciran. I, ne bi bilo loše napomenuti kako se suprotnosti baš i ne privlače, zbog čega je kompromis ključan. Socijalne su vještine sve on što bi se trebalo govoriti i raditi u interakciji s ljudima. Njegovanje emocionalno toplog i podržavajućeg odnosa s djetetom, primjereno odgovaranje na njegove potrebe, podržavanje djetetove inicijative, adekvatno postavljanje granica te poticanje prosocijalnog ponašanja i empatije pomoći će djetetu da se razvija u osobu koja će biti uspješna u svojim socijalnim odnosima, pa i u bračnim. A, na koncu, recept za uspješnu vezu ili brak je jednostavan. Ljubav, poštovanje, tolerancija, malo sreće, truda i imat ćete dobitnu kombinaciju. I ne zaboravite, izlasci i romantični provodi, provođenje zajedničkog vremena ne smiju prestati samo zato što ste svaki dan skupa.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Seks

BDSM više nije tolika nepoznanica, a parova koji ga prakticiraju svakim danom je sve više.

Suncokreti na oblacima

Zanimljivo je da kad sam bila mlađa nisam to nikad radila. Nikad se nisam stizala baviti analizama

Kultura

Ljubavni simboli nam pomažu da na najbolji, najromantičniji i ujedno najefikasniji način iskažemo svoje najdublje emocije.

Seks

Pornografija ponekad igra i ključnu ulogu u očekivanjima tijekom intimnih odnosa.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.