Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Život u dvoje

Ljubav u braku – kompromis ili strast?

Za brak se odlučuje većina parova, no je li njihov potez zapravo kompromis?

Obično, mladi parovi misle i osjećaju da je ljubav najvažnija i dovoljna. A brak? Mnogi su muškarci uvjereni kako žene žele stupiti u brak, jer isključivo maštaju o djeci, kućici u cvijeću… Istovremeno, žene drže kako je muškarcima prioritetan seks, žele iste stvari kao i one, ali u različito vrijeme i bez previše obaveza. Problema nastaje kada se očekivanja ne ispune. Bračna ljubav razlikuje se od zaljubljenosti i prijateljstva, od romantične i lude ljubavi, zanesenosti i sviđanja.

I u braku može biti romantično

Kad se odlučimo kročiti u bračne vode, jedan od važno izgovorenih zavjeta je onaj dobri, stari ”u dobru i u zlu”. Jesu li zavjeti preidealistički, ubijaju li spontanu romantiku? Kad pričamo s prijateljima ili govorimo iz prve ruke, sve češće možemo osjetiti skepsu i dileme oko braka i bračne zajednice. Moguće je mnogima i izvanredna situacija oko pandemije COVID-19 otvorila oči. Čini se da ulaskom u brak partneri mijenjaju stavove, a ljubav stavljaju u drugi plan. Drugačije je bilo kada ste se sretali samo na romantičnim večerama ili u kinu pa nakon izlaska odlazili svaki u svoj stan i u svoj svijet. No, ako ste i prije braka imali dobru vezu, u braku se ne bi trebalo ništa promijeniti. No, parovi vrlo često smatraju da se strast u vezi održava sama od sebe. To, nažalost, nije točno pa se, kao i ono svega, i oko strasti u vezi treba se potruditi. Netko ima viši libido, netko niži, potpuno je to normalna stvar. Bilo bi idealno kada bi osoba s nižim libidom pronašla način kako pojačati svoj seksualni nagon, dok bi osoba s višim libidom trebala poraditi na samokontroli i razumijevanju druge osobe.

Socijalne vještine olakšavaju kompromis

Ako ste u braku s osobom koju volite, koja je vaš izbor, tada ste u prednosti. Svjesno ste donijeli odluku da ćete živjeti sa ”svojom” osobom. Sve ostaje isto, barem u početku, osim što ste preko noći postala gospođa od gospodina. Brak je kompromis s kojim ćemo se lakše nositi ako smo uspješno svladali osnovne socijalne vještine koje zahtijeva život u dvoje. Tada brak ne bi trebao biti kompliciran. I, ne bi bilo loše napomenuti kako se suprotnosti baš i ne privlače, zbog čega je kompromis ključan. Socijalne su vještine sve on što bi se trebalo govoriti i raditi u interakciji s ljudima. Njegovanje emocionalno toplog i podržavajućeg odnosa s djetetom, primjereno odgovaranje na njegove potrebe, podržavanje djetetove inicijative, adekvatno postavljanje granica te poticanje prosocijalnog ponašanja i empatije pomoći će djetetu da se razvija u osobu koja će biti uspješna u svojim socijalnim odnosima, pa i u bračnim. A, na koncu, recept za uspješnu vezu ili brak je jednostavan. Ljubav, poštovanje, tolerancija, malo sreće, truda i imat ćete dobitnu kombinaciju. I ne zaboravite, izlasci i romantični provodi, provođenje zajedničkog vremena ne smiju prestati samo zato što ste svaki dan skupa.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Duh i tijelo

Pogledajte video. U njemu ćete pronaći i savjete i čuti osobna iskustva. I progovorite protiv nasilja!

Seks

Toliko popularna definicija kinky seksa sugerira da on uključuje bizarne i neobične radnje, no to nije nužno tako.

Život u dvoje

Teme koje predviđaju sretnu budućnost.

Duh i tijelo

Prije nego se odlučite obojati prostoriju u svom domu ili kupiti neki komad odjeće dobro proučite što vam govore i kako djeluju.

Advertisement