Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Horoskop

Ljubavni kompromisi

Prava, duboka veza nije moguća bez ustupaka. Dobrovoljnih, s obje strane.

Ljubav i kompromisi. Je li to oksimoron, spajanje nespojivog ili nužnost svakog odnosa?

Raspravljao sam s ljudima koji tvrde da je ovo prvo, raspravljao sam s ljudima koji vele da je posrijedi ono drugo. I nismo se mogli složiti jer pojam kompromisa svatko drukčije shvaća. Jedne kompromis previše podsjeća na komprimitiranje (iako s tim nema apsolutno nikakve veze, dolazi od njemačkog Kompromiss odnosno latinskog compromissum, što znači uzajamno obećanje), druge pak oduševljava jer je dokaz ljubavi, poštovanja i razumijevanja među partnerima. Među njih i ja spadam.

I premda sam ove prve uvjeravao da kompromis ne treba izjednačavati s frustracijama, patnjom i žrtvama, oni su i dalje puhali na hladno, zalud mi bio trud. Njima je u glavi bio odnos pobjednika i pobijeđenog i nametnuto rješenje u kojem jedna strana stalno trpi. A nije tako, osnovno je načelo kompromisa nešto što će zadovoljiti obje strane. I to se postiže komunikacijom. U kojoj dvije strane jedna drugoj obećavaju da će učiniti sve što je u njihovoj moći da njihov dogovor, pogodba, u ovom slučaju veza, uspije. I ne znam što je u tome loše. Loše je samo ako se ne shvaća bit. A ta su bit uzajamni, dobrovoljni ustupci u malim stvarima da bi uspjela velika. Ljudi su različiti, prirodno je da ih zanimaju različite stvari, prirodno je i da se oko mnogo čega slažu i ne slažu. I što sad? Pa dolazi to dragovoljno, u dobroj namjeri učinjeno "ja tebi – ti meni". Jer nas oboje zanima ista stvar – da uspijemo zajedno. Čemu frustracija ako nešto radim po svojoj volji? Nema je, ni u tragovima. Znam zašto to radim, to bi se pragmatično moglo nazvati ulaganjem u budućnost, i od toga očekujem nekakvu korist. Druga strana također. Bez te koristi nema ni kompromisa, to je onda ropstvo, zatvor, prisilni rad.

I da ne zaboravim, očekivanje savršenog poklapanja između partnera i negiranje budućih kompromisa ne dokazuje beskompromisnu hrabrost nego sklonost idealiziranju. U kojem će se netko na posljetku grdno razočarati. Pritom nipošto ne tvrdim da u vezi treba pristati na sve. Znam da smo kao djeca bili prisiljavani na razne kompromise, onda nije ni čudno da kad odrastemo nekad prihvaćamo kompromise u odnosima koji ustvari to nisu. Tako nastaju frustracije, bol, na posljetku i prekid. Jer prave kompromise ne primjećujemo, činimo ih u dobroj vjeri, iz ljubavi, pa nam prolaze ispod radara.

I zato odgovorno tvrdim da prava, duboka veza – i duhovna i emotivna i seksualna – nije moguća bez kompromisa. Tko tvrdi suprotno, pojma nema ni o ljudima ni o životu. A jedino što treba činiti bez kompromisa jest voljeti.


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Seks i osjećaji

Osobe koje imaju stresan život ponekad dožive da se njihovi svakodnevni problemi preliju u krevet i unište seksualnu želju.

Seks i osjećaji

Znate li išta o swinganju, osim što imate najvjerojatnije pretpostavku da je to zamjena za varanje?

Zanimljivosti

Izgradnja pouzdanih, jakih i, što je najvažnije, dugotrajnih odnosa nije lak zadatak.

Zanimljivosti

Ako vam je potrebna inspiracija za prvi (ili nevažno koji po redu) spoj s omiljenom osobom...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.