Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Horoskop

Ljubavni kompromisi

Prava, duboka veza nije moguća bez ustupaka. Dobrovoljnih, s obje strane.

Ljubav i kompromisi. Je li to oksimoron, spajanje nespojivog ili nužnost svakog odnosa?

Raspravljao sam s ljudima koji tvrde da je ovo prvo, raspravljao sam s ljudima koji vele da je posrijedi ono drugo. I nismo se mogli složiti jer pojam kompromisa svatko drukčije shvaća. Jedne kompromis previše podsjeća na komprimitiranje (iako s tim nema apsolutno nikakve veze, dolazi od njemačkog Kompromiss odnosno latinskog compromissum, što znači uzajamno obećanje), druge pak oduševljava jer je dokaz ljubavi, poštovanja i razumijevanja među partnerima. Među njih i ja spadam.

I premda sam ove prve uvjeravao da kompromis ne treba izjednačavati s frustracijama, patnjom i žrtvama, oni su i dalje puhali na hladno, zalud mi bio trud. Njima je u glavi bio odnos pobjednika i pobijeđenog i nametnuto rješenje u kojem jedna strana stalno trpi. A nije tako, osnovno je načelo kompromisa nešto što će zadovoljiti obje strane. I to se postiže komunikacijom. U kojoj dvije strane jedna drugoj obećavaju da će učiniti sve što je u njihovoj moći da njihov dogovor, pogodba, u ovom slučaju veza, uspije. I ne znam što je u tome loše. Loše je samo ako se ne shvaća bit. A ta su bit uzajamni, dobrovoljni ustupci u malim stvarima da bi uspjela velika. Ljudi su različiti, prirodno je da ih zanimaju različite stvari, prirodno je i da se oko mnogo čega slažu i ne slažu. I što sad? Pa dolazi to dragovoljno, u dobroj namjeri učinjeno "ja tebi – ti meni". Jer nas oboje zanima ista stvar – da uspijemo zajedno. Čemu frustracija ako nešto radim po svojoj volji? Nema je, ni u tragovima. Znam zašto to radim, to bi se pragmatično moglo nazvati ulaganjem u budućnost, i od toga očekujem nekakvu korist. Druga strana također. Bez te koristi nema ni kompromisa, to je onda ropstvo, zatvor, prisilni rad.

I da ne zaboravim, očekivanje savršenog poklapanja između partnera i negiranje budućih kompromisa ne dokazuje beskompromisnu hrabrost nego sklonost idealiziranju. U kojem će se netko na posljetku grdno razočarati. Pritom nipošto ne tvrdim da u vezi treba pristati na sve. Znam da smo kao djeca bili prisiljavani na razne kompromise, onda nije ni čudno da kad odrastemo nekad prihvaćamo kompromise u odnosima koji ustvari to nisu. Tako nastaju frustracije, bol, na posljetku i prekid. Jer prave kompromise ne primjećujemo, činimo ih u dobroj vjeri, iz ljubavi, pa nam prolaze ispod radara.

I zato odgovorno tvrdim da prava, duboka veza – i duhovna i emotivna i seksualna – nije moguća bez kompromisa. Tko tvrdi suprotno, pojma nema ni o ljudima ni o životu. A jedino što treba činiti bez kompromisa jest voljeti.


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zanimljivosti

Poznati su iskreno odgovarali na brojna pitanja iz publike, od usklađivanja privatnih i poslovnih obaveza, usponima i padovima pa sve do pitanja intime i...

Seks

Nećete vjerovati, ali samo osam posto nevjernih muškaraca priznalo je da su u tuđi krevet skočili isključivo zbog tjelesnih užitaka.

Zanimljivosti

Novo izdanje Ženske priče održat će se uklubu hrvatskih glazbenika SAX! 

Život u dvoje

Kada se zahlade odnosi u vezi, najgore što možete učiniti je potražiti ljubav na drugom mjestu.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.