Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Istaknuto

Ljubite se još više!

Jedan francuski poljubac može sagorjeti čak 3 kalorije u jednoj minuti, a isti nam navodno može i produljiti život.

Jedan francuski poljubac može sagorjeti čak 3 kalorije u jednoj minuti, a isti nam navodno može i produljiti život. Prosječna osoba provede 20.160 sati života ljubeći se, a svjetski rekord za najduži poljubac na svijetu iznosi 58 sati 35 minuta i 58 sekundi.

Otkrivamo vam sve zanimljivosti ovog romantičnog čina i što se to u biti događa kada dodirnemo partnerove usne.

Naime, neki evolucijski psiholozi, smatraju da današnje ljubljenje dolazi od prijenosa hrane iz jednih u druga usta, kao što to čine ptice. S obzirom na to da nisu uvijek postojali marketi s gotovom mekanom hranom za bebe, majke su morale prvo sažvakati hranu, pa tek onda dati istu svom djetetu. Koliko god vam se to činilo neatraktivno ovakav način hranjenja pokazuje veliki nivo povjerenja i intimnosti.

Pored hranjivih tvari, pljuvačka sadržava i informacije o vama, kao što je razina zdravlja. Tako nam ljubljene u jednu ruku omogućava razmjenu informacija koje svjesni um ne može doznati, a na to uvelike utječu feromoni – kemijski signali koji olakšavaju slanje poruka.

 

kiss2

 

Znamo da životinje koriste feromone kako bi upozorile druge životinje da su spremne za parenje, da se u blizini nalazi izvor hrane ili opasnost, a znanstvenici pretpostavljaju da feromoni mogu igrati sličnu ulogu i kod ljudi.
No, ljubljenje nije samo način biranja savršenog partnera, ono u nama budi niz pozitivnih emocija i osjećaja te pridonosi smanjenju stresa i socijalnom vezanju.

Parovi u dugim vezama ljubljenjem značajno smanjuju nivo stresa (dokazano,što duža veza, to se više smanjuje), a i samo držanje za ruke kod ovih parova mijenja kemijsku strukturu u mozgu.

Konačni odgovor na pitanje zašto se ljubimo dala je Helen Fischer, evolucijski psiholog te kao glavne razloge navela:

  • seksualni nagon, kojim vlada testosteron;
  • zatim romantična ljubav, kojom vladala dopamin i drugi hormoni zbog kojih se osjećamo dobro;
  • i privrženost što uključuje kemikalije poput oksitocina.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Događanja

Otkrivamo što to čini žene ljubomornima, zašto se ponekad pretvaraju u monstrume iz čista mira tražeći izlike u PMS-u i tko su njihovi zakleti...

Seks

Izgled, težina, spretnost... puno je toga što se partneru mota po glavi.

Seks

Dame, ako niste raspoložene za seks vikendom, možete odahnuti.

Dobar posao

Za usporedbu, zastupljenost žena u upravama 350 najznačajnijih društava na Londonskoj burzi prema podacima The Female FTSE Board Report za 2023. je 40% i...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.