Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Lokalno, a svjetski!

Stoljećima zavodi vinoljupce, priča se da je pravi afrodizijak i da su u njegovim čarima uživali na dvorovima cara Franje Josipa u Beču i Emanuela III u Rimu, a još je 1935. na smotri vina u Bruxellesu osvojio zlatnu medalju.

Imaju momjanski kaštel, slikovit gradić i sela razasuta po brdima, prekrasnu prirodu, nepregledne maslinike i vinograde… I muškat momjanski! Sigurno najprepoznatljiviji brend ovog dijela Istre.

Stoljećima zavodi vinoljupce, priča se da je pravi afrodizijak i da su u njegovim čarima uživali na dvorovima cara Franje Josipa u Beču i Emanuela III u Rimu, a još je 1935. na smotri vina u Bruxellesu osvojio zlatnu medalju.

Vjeruje se da je ova autohtona sorta vinove loze na momajnske brežuljke stigla iz talijanske Furlanije na početku 13. stoljeća, danas se njeguje na malom području od Oskoruša do Merišća. Miriše na divlje karanfile, ruže i kadulje, savršeno paše uz slastice i najfinija jela. Nema podruma u sjeverozapadnom dijelu Istre koji uz malvaziju i teran ne proizvodi i vino svojih predaka.

Tri muškata iz podruma Kabola

Bilo je to i prvo vino koje je obitelj jednog od najpoznatijih hrvatskih vinara Marina Markežića napunila u boce još davne 1891., a nekoliko boca iz te godina i danas se čuvaju u arhivi njegove prekrasne vinarije Kabola u Kanedolu u blizini Momjana. Danas u podrumu obnovljene stare kamene stancije uz vrhunske malvazije i terane, proizvodi i svježi Secco, sjajan poluslatki Muškat Momjanski i jedinstven Muškat Dolce, tri različite dimenzije doživljaja od iste sorte.

Sjajan aperitiv

Kabolin svježi Secco iz 2019., finog je mirisa cvjetne note kamilice, bagremovog meda, ušećerene narančine kore i ananasa… Suho harmonično vino, srednjeg tijela, ukusno i pitko, djelomično trajnog okusa, na aftertasteu osjeća se nota vinogradarske breskve. Odličan je odabir za aperitiv, a nećete pogriješiti poslužite li ga uz istarski pršut u kombinaciji s domaćim ovčjim sirom.

Uz najfinije kolače

Razigran i lepršav miris grožđa Kabolinog Muškata Momjanskog iz 2019. miješa se s cvjetnom notom, prati ga sočna nektarina, pa lichi i malo livadnog meda. S jedne strane topao i mekan, s druge lijepe svježine i srednjeg tijela. Harmoničan, intenzivan, s notom marelice na aftertasteu. Savršen je uz voćne kolače ili sjajna zamjena za desert.

Čisti užitak

Zavodljiv slatki Kabolin Muškat Dolce od prosušenih bobica, predivne je jantarne boje, intenzivnog okusa, punog tijela, sjajno uravnotežen. Otvara se aromom pečene dunje, slijede livadni med, suhe smokve i marelice pa ugodna nota karamele. Savršen je uz čokoladni souffle ili tvrde sireve… Čisti užitak.

Vina s bio certifikatom

Lokalno, a svjetski – Marino Markežić u tome je već godinama pravi majstor. Prvi je u Hrvatskoj proizveo vina u amforama te malvazijama i teranima podario novu, do tada nepoznatu kompleksnu notu, prvi je u Istri prešao na ekološku proizvodnju pa ova tri Kabolina muškata, kao i svi njegovi proizvodi, imaju bio certifikat, a njegovo imanje jedinstvena je oaza i utočište za ljubitelje sklada, ljepote i vrhunskih vina. Provjerite prvom prigodom!

Više

Seks

Pet načina kako do više užitka!

Zanimljivosti

S osvojenih 96 bodova Unica Malvazija berbe 2019., poznate istarske vinarije Kabola, osvojila je zlatnu medalju i najbolje je ocijenjena malvazija istarska na prestižnom...

Život u dvoje

Moćna žena zna točno što želi i ulaže sve svoje napore kako bi se profesionalno ostvarila.

Seks

Jeste li se pitali kako vas neki ljudi mogu neodoljivo privlačiti, a pored drugih ostajemo hladnokrvni?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.