Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Putovanja

London – kraljica metropola

Opravdano ili ne, London smatraju metropolom svih metropola. Uz Pariz i New York, najbolja je shopping destinacija.

Svima su dobro poznate slike rijeke Temze i britanskog parlamenta, Buckinghama, Hyde Parka, Piccadilly Circusa, Oxford Streeta, a danas su turistima zanimljivi i brojni drugi kvartovi poput Chelsea, Kensingtona i Notting Hilla.

Osim velikog broja muzeja, kazališta, kina i kulturnih manifestacija svih vrsta, gradska povijesna jezgra zaslužuje barem jedan dan razgledanja, no većina žena se u Londonu čuva za shopping.

Obavezan pogled s kotača

British Airways London Eye najveći je svjetski kotač visok 135 metara koji se nalazi u samom središtu Londona. Sastoji se od 32 kapsule koje se okreću 30 minuta, a na ulaz se čeka i po nekoliko sati. Isplati se jer se pogled s njega proteže na gotovo 40 kilometara ovog šarolikog grada.

Katedrala Svetog Pavla završena je 1710. godine a njezina kupola treća je najveća na svijetu. U njezinoj unutrašnjosti nalazi se Whispering Gallery, koja osim odlične
akustičnosti pruža i odličan pogled na freske koje opisuju život Sv. Pavla.

U blizini se nalazi i Tower Hill, zloglasna kraljevska utvrda s 900 godina dugom poviješću zatvora i mjesta za pogubljenje, a danas je na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine. Uz Palaču Buckingham gdje živi kraljica jedno od najposjećenijih mjesta u gradu.

Svakako prošetajte do Trafalgar trga na kojem se nalazi i National Gallery, koja posjeduje izuzetnu kolekciju slika nastalih od 13. do 21. stoljeća.

Paprene cijene vrhunske hrane

AKA Bar (18 West Central Street) najnovije je mjesto izlaska u blizini Oxford streeta za sve ljubitelje tehna, housa i electro glazbe. Preporučamo i Notting Hill Arts Club (21 Notting Hill Gate) s ugodnom atmosferom i indie glazbom.

Ako se želite počastiti vrhunskom hranom probajte The Gun (27 ColdHarbour), no unaprijed upozoravamo na paprene cijene. Za otprilike 15 funti (140 kuna) možete pojesti sasvim pristojan obrok u restoranu Jimmy’s (386 Kings Road) u četvrti Chelsea.

U restoranima i klubovima zabranjeno je pušenje, a to se odnosi i na pubove koji su tradicionalno mjesto izlaska. Tako se više ljudi druži ispred pubova i po ulicama, a neki su osigurali i posebne pušačke kapsule kako ne bi izgubili stalne goste.

B&B za 25 funti

Ovisno o sferama interesa, hotele i popularna prenoćišta s doručkom (bad&breakfast) možete pronaći već za 25 funti. Preporučamo hotel Kensington Close (Wrights Lane, Kensington) u neposrednoj blizini postaje podzemne željeznice i shopping zone, po cijeni od 100 funta (930 kune) za noć.

Za one dubljeg džepa tu je i predivan Radisson Edwardian MountBatten (Seven Dials Covent Garden) hotel sa četiri zvjezdice, no to zadovoljstvo će vas koštati 300 funta (2790 kuna) po danu.

Shopping meka je Oxford Street, a veliki broj domaćih modnih marki osigurava neslućena zadovoljstva. Monsoon, Top Shop, Jigsaw, Warehouse, Oasis, All Saints, Religion i brojne druge marke možete pronaći i u robnim kućama Harrods i Harvey Nichols, a zastupljena su i domaća dizajnerska imena poput Stele McCartney, Philipa Lima 3.1. i Nicole Fahri.

Lakše je kada drugi organiziraju

Ako odlazite u London po prvi put savjetujemo vam pomoć turističke agencije. Osim što će vam osigurati pristojan smještaj i put, nećete morati čekati u redu za većinu turističkih atrakcija, a vožnja po gradu biti će vam besplatna.

Za vožnju podzemnom željeznicom, najviše se isplati kupnja tjednih karata koje samo nadoplaćujete na posebnoj metro kartici.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.