Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

Lukač Koritnik: “Smanjujemo razlike”

Što znači pad na 46. mjesto svjetske rang liste ravnopravnosti spolova?

U studenom 2006. godine Hrvatska je prema podacima Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) zauzimala visoko 16.mjesto po ravnopravnosti spolova. U istraživanju je sudjelovalo 115 zemalja svijeta. Dvije godine kasnije, Hrvatska je rangirana na 46. mjesto.

Gordana Lukač Koritnik, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova za She.hr komentirala ovaj pad na rang listi.

– Imamo premalo informacija o kriterijima, odnosno svrsi i metodologiji nastanka samog Izvješća, kao i izvorima na temelju kojih je Izvješće sastavljeno.

Kriteriji za rangiranje su gospodarstvo, obrazovanje, politika i pristup zdravstvenoj skrbi. U kojim smo područjima najbolji?

– Global Gender Gap Indeks (Globalni indeks jaza među spolovima), koji Svjetski gospodarski forum objavljuje od 2006. treba biti alat za određivanje standarda i praćenja globalne neravnopravnosti spolova prema spomenuta četiri kriterija. Indeks je koncipiran tako da se fokusira na mjerenje jaza među spolovima u odabrana četiri područja, a ne na stupanj razvoja na tom području. U području obrazovanja, Indeks rangiranjem na listi „kažnjava“ ili „nagrađuje“ zemlje ovisno o veličini jaza između stope upisanih muškaraca i žena na pojedinim stupnjevima obrazovanja, a ne ocjenjuje općenito te stupnjeve obrazovanja. Drugim riječima, ako u nekoj siromašnoj zemlji ne postoji nikakav, ili vrlo neznatan jaz između broja (ne)obrazovanih žena i (ne)obrazovanih muškaraca, ta će zemlja biti rangirana na više mjesto u Indeksu od zemlje koja ima veći postotak obrazovanih žena i muškaraca, ali i veći jaz među njima.

Smatrate li da napredujemo u poštivanju ravnopravnosti spolova?

– Smatram – da, što se tiče ravnopravnosti spolova, Republika Hrvatska napreduje o čemu je izvijestila i Europska komisija u Izvješću o napretku u procesu pristupanja RH za 2008. godinu što usput rečeno, nije naišlo na tako široku medijsku pozornost. U tom izvješću, Komisija posebno naglašava i značaj donošenja novog Zakona o ravnopravnosti spolova kojeg naziva „jednim od ključnih elemenata za pregovore o pristupanju“ unutar jednog od najvažnijih poglavlja pregovora – Socijalne politike i zapošljavanja, a pozitivnim ocjenjuje i pripreme u području zapošljavanja žena i učinkovitosti pravosuđa vezanog za zaštitu radnih prava žena.

Jeste li zadovoljni obrazovanošću žena?

– Treba istaknuti podatak da se unatrag nekoliko desetljeća povećava broj visokoobrazovanih žena, koje sada čine 60 posto onih koji dolaze do diplome, što je veliki skok u odnosu na 1960. godinu kada je među onima koji su diplomirali bilo samo 32 posto žena (Vjesnik, 4.11.2008.). Stoga jaz među spolovima ne mora nužno značiti da su u određenom području podzastupljene samo žene. S druge pak strane, nepobitna je činjenica da su žene podzastupljene u političkoj participaciji: od 15 ministarstava u RH na čelu samo tri nalaze se žene, a u Hrvatskom saboru od 153 zastupnika samo 21 posto su žene.

Zdravlje?

– Što se područja zdravlja tiče, poredak na rang listi uspostavljen je prema dva kriterija – rođeni prema spolu i očekivano trajanje života. Što se očekivanog trajanja života tiče, Izvješće Svjetskog gospodarskog foruma ne navodi koju godinu rođenja je uzelo za mjerenje, što nije nimalo nevažno, jer prema podacima Državnog zavoda za statistiku očekivano trajanje života rođenih 1961. godine za muškarce je 64,3 a za žene 69 godina (što bi odgovaralo procjeni Svjetskog gospodarskog foruma u toj kategoriji). Međutim, brojke se značajno razlikuju i život se produžava za rođene u rasponu od po deset narednih godina pa je tako za rođene npr. 2006. godine očekivano trajanje života za muškarce je 72,5, a za žene 79,3 godina.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

SheRULES

Traženje posla je posao. I to nimalo lagan. Pogotovo ženama, i pogotovo ženama starijima od 55 godina.

Horoskop

A kakve smo kao ljubavnice, saznajte u simpatičnim recima...

Život u dvoje

Zašto je i dalje toliko kontroverzno da neke starije žene vole mlađe muškarce?

Darivanje

Ne postoji standardna stimulacija klitorisa koja djeluje na sve žene jednako.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.