Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Savjeti stručnjaka

Madeži: Ukras na koži ili nešto više?

Madeži su dobroćudne promjene na koži, a mogu biti u boji kože, smeđi, pigmentirani, plavi, u razini kože ili iznad, na peteljci, s ili bez dlaka.

S dolaskom toplijih dana, naša koža sve je izloženija suncu i zahtjeva posebnu zaštitu. Ništa manju zaštitu ne zahtijevaju ni madeži, koje je važno i redovito pregledavati jer iza tih simpatičnih ukrasa na tijelu ponekad se može kriti zdravstvena opasnost.

Atipični madeži

Madeži su dobroćudne promjene na koži, a mogu biti u boji kože, smeđi, pigmentirani, plavi, u razini kože ili iznad, na peteljci, s ili bez dlaka. Njihova veličina također može varirati od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara, a ponekad mogu zahvaćati i velike površine kože (kongenitalni madeži).

Kako bi razlikovali normalan madež od atipičnog, koristi se pravilo ABCDEFG. Radi se o pravilu koje nam pozornost skreće na asimetriju, rubove, boju, promjer, promjene, dizanja i rast madeža. Također, primijetite li osjećaj svrbeža ili peckanja madeža, svakako se obratite dermatologu. Uz spomenuto, ne smiju se zanemariti ni klinički znakovi upale, krvarenja i pojava ranica.

Maligni melanom

Maligni melanom jedan je od najzloćudnijih tumora kože i sluznica. Agresivan po prirodu, širi se putem krvi i limfe. Sve veće izlaganje suncu u današnje doba, dovodi i do povećanog broja oboljelih od melanoma. Riječ je o bolesti koja više nije rezervirana samo za osobe starije životne dobi, već ju uočavamo i kod mnogo mlađih osoba. Stopa smrtnosti od melanoma u Hrvatskoj je izuzetno visoka. Tome je tako zbog činjenice da se bolest dijagnosticira u uznapredovalom stadiju. Dobra je vijest da praćenjem madeža i redovitim preventivnim dermatološkim pregledima madeža uz dermatoskopiju možemo doskočiti toj crnoj statistici.

Dermatološki pregled prva je linija u obrani od raka kože. Bezbolan i brz, dermatološki pregled madeža omogućuje analizu pigmenata i strukture promjena kroz slojeve kože, što nije vidljivo golim okom. Odmah po pregledu ustanovljuju se eventualno odstupanje od normale. Upravo se tako omogućuje otkrivanje melanoma u najranijoj fazi i njegovo uspješno liječenje.

Više

Trendovi

Kako bi nas ovog ljeta motivirao da ponosno ispričamo priče upisane na našoj koži, Dove je objavio poseban rječnik.

Savjeti i preporuke

Pod okriljem L'Oréal Professionnela nastali su Salon Expert saloni, koji s brandom dijele viziju, potrebu za stalnim usavršavanjem i težnju za postizanjem najboljih rezultata te...

Darivanje

Postanite lice NIVEA Cellular LUMINOUS630 linije i osvojite sjajne nagrade!

Savjeti stručnjaka

Jedan od noviteta na hrvatskom tržištu, koji će sigurno opravdati povjerenje, jest Collagen Nutriage, brenda Forever Young.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.