Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Događanja

Magija Pukanićevih fotografija

Na godišnjicu ubojstva vlasnika Nacionala otvorena je izložba njegovih radova.

U povodu godišnjice tragične smrti Ive Pukanića, novinskog izdavača urednika, reportera i kolumnista, u organizaciji NCL Medija grupe, u Muzeju Mimara otvorena izložba fotografija "Boje života: in memoriam Ivo Pukanić".

Izloženo je 70-ak fotografija od kojih su neke napravljene prije više desetljeća kada se Ivo Pukanić počeo baviti fotografskim poslom pa sve do nastalih posljednjih godina. Pukanićevi interesi nisu se ograničavali na motive, stječe se dojam da je snimao sve, od ljepotica i siromaštva koje je primjećivao do poznatih lica snimljenih u trenucima kada službeno fotografiranje nije bilo predviđeno. 

Nastojeći na najbolji način sačuvati sjećanje na kolegu i prijatelja, NCL Medija grupa otvorila je svoju arhivu za javnost te zajedno s privatnim Pukanićevim fotografijama  krenula u akciju prikupljanja novca za stipendiranje mladih nadarenih fotoreportera. Naime, izložba će se nakon obilaska više hrvatskih gradova naći na aukciji, a s obzirom što je ponuđeno, nema sumnje da će mnogi Pukanićevi radovi vrlo brzo pronaći put do kupca. Nekoga će privući lijepa djevojka, drugog general Ante Gotovina, trećega nepoznata gradska sirotinja…

Godinu poslije…


Izložba potvrđuje koliko je zanimljiva bila karijera Ive Pukanića, osobito u posljednja dva desetljeća. Kao fotoreporter, novinar, urednik ili vlasnik medija veoma često bio je u središtu zbivanja koja su krojila sudbinu mnogima. Je li njegov angažman prelazio novinarske granice i gdje su uopće te granice možda će se tek istraživati. Za sada mu se samo možemo diviti, makar se i ne slagali uvijek s njegovim potezima.

Godinu dana nakon ubojstva Ive Pukanića, očekivano, u muzeju Mimara okupile su se brojne ličnosti iz političkog javnog, sportskog i kulturnog života. Iako je nazočan bio i predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, izložbu je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Rekao je da se u izloženim fotografijama "zrcali Pukanićeva duša, sve njegove ljudske kvalitete strast prema životu i ljudima". Opisao je Pukanića kao vrsnog znalca dnevnih događanja, vrhunskog profesionalca koji je ludo koračao kroz život, a njegovo ubojstvo bio je tragični događaj za cijelu Hrvatsku.

Glavna urednica Nacionala Sina Karli podsjetila je na Pukanićevo brutalno ubojstvo. Istaknula je kako se nada da će biti osuđeni i naručitelji i izvršitelji.

Stipendije za mlade fotografe

Siniša Hančić, direktor Agencije Pixel rekao je kako je Pukanić za života izgradio respektabilnu novinarsku izdavačku i fotografsku karijeru. Što se tiče fotografije vrlo rano iskazao je veliku hrabrost i smjelost, i sve do kraja života bio je pravi vođa, kolega šef i prijatelj, dodao je Hančić.

Ponovio je i namjeru da Pixel stipendira mlade fotografe do 23 godine te će u tu svrhu uskoro biti aukcija izloženih fotografija.

Nakon Mimare izložba "Boje života: in memoriam Ivo Pukanić" bit će otvorena u nekoliko hrvatskih gradova.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

She Book Club

Holger Munch, novoimenovani šef vlastite jedinice Odjela za umorstva, treba pomoć u rješavanju slučaja.

Zanimljivosti

S četrdesetak portreta pod nazivom Didi – svijet žene, novinarka i umjetnica Dijana Čović odlučila se simbolično baš na Dan žena ponovo predstaviti zagrebačkoj...

Zanimljivosti

Dijana Čović rođena je Vukovarka, živi u Zagrebu, radi kao televizijska urednica, strast prema slikarstvu gaji od djetinjstva, samouka je slikarica, a talent je...

Kultura

Apstraktno slikarstvo koje Ivona Šimunović predstavlja povezano je s osobnim iskustvom i osobnom poviješću, koje je kroz apstraktno slikarstvo vlastito iskustvo učinila metaforom ženskog...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.