Mali, a veliki koraci za vlastito mentalno zdravlje

Važno je imati na umu kako je je briga o vlastitom mentalnom zdravlju, o svojim osjećajima, odnosima i mislima, izuzetno važna kao i briga o našem tjelesnom zdravlju.

Sami svakodnevno možemo činiti male stvari za očuvanje našeg mentalnog zdravlja i psihološke dobrobiti. Pet jednostavnih dnevnih aktivnosti koje mogu poboljšati naše osobno zadovoljstvo i sreću, smanjiti stres i anksioznost te potaknuti pozitivno mentalno zdravlje, preporučuje dr. sc. Ljiljana Muslić, klinička psihologinja, voditeljica Odjela za promicanje mentalnog zdravlja u Službi za promicanje zdravlja HZJZ-a:

  1. Učite nove stvari – stjecanje novih znanja i vještina može povećati vaše samopouzdanje i biti jako zabavno. Možete, primjerice, eksperimentirati u kuhinji ili učiti novi jezik ili instrument.
  2. Povežite se – Podržavajući odnosi mogu dovesti do veće sreće i poboljšati samopouzdanje. Zato, već sad se možete javiti prijatelju s kojim se ne vidite često ili odlučiti da ćete više vremena provoditi s obitelji, a izvrstan način za povezivanje s drugima je i učlanjenje u neko društvo ili klub.
  3. Odvojite trenutak – Svijest o vlastitoj okolini i iskustvima poboljšava samospoznaju i samorazumijevanje, koji doprinose poticanju pozitivnog mentalnog zdravlja. Zato, primjerice, odvojite vrijeme za uživanje i opuštanje, odvojite vrijeme bez mobitela, pišite dnevnik ili prošećite prirodom, povremeno odvojite trenutak za nekoliko dubokih udaha i izdaha ili obratite pozornost na to kako dišete.
  4. Budite aktivni – Aktivnost smanjuje stres, povećava energiju i jača imunološki sustav. Izađite u šetnju, koristite stepenice mjesto dizala, upišite tečaj plesa ili uređujte vaš prostor za stanovanje.
  5. Uzvratite – Pomaganje, dijeljenje i ljubaznost prema drugima promiče osjećaj vlastite vrijednosti, može emocionalno ispunjavati te jača zajednicu. Nasmijte se ljudima u prolazu, zahvalite, pozdravite, učinite nešto lijepo za druge, istražite mogućnosti volontiranja…

I na kraju, ne zaboravite, kada vam je teško, osjećate se bespomoćno i beznadno, povlačite se iz društvenih odnosa, izbjegavate uobičajene aktivnosti, imate napadaje bijesa ili vas preplavljuje tjeskoba i strahovi, postoje stručnjaci za mentalno zdravlje koji razgovorom mogu pomoći. Potražite pomoć i podršku. Odlazak stručnjaku na razgovor može biti veliki korak za vlastito mentalno zdravlje i unaprjeđenje osobne dobrobiti i kvalitete života.