Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zanimljivosti

Mama s Instagrama Iva Šutić: Ne opterećuj se, život će se ionako prebrzo vratiti u normalu i užurbanost

Iva Šutić, autorica digitalnog sadržaja i Instagram mama na svom profilu @iwaiva dijeli trenutke iz svakodnevnog života svoje obitelji. Samo nekoliko dana prije nego što ih je djevojčica iznenadila i došla na svijet mjesec dana ranije, Iva je podijelila s nama kako je provela trudničke dane, o čemu brine, kako se pripremala, ali i sve organizirala za dolazak djevojčice.

Kako napreduje trudnoća? Po čemu se ova trudnoća razlikuje od prve?

Dok god mogu biti na nogama, obavljati svakodnevne poslove i biti tu za moje starije dijete, ja ću odgovoriti da ide super. Razlika između prve i druge trudnoće je ta što u drugoj rijetko kada imaš mogućnost odmoriti, ne možeš uvijek stati kada te tijelo to traži, a vrijeme juri kao ludo, kao da sam prije nekoliko dana saznala da sam trudna. Nisam vjerovala kada su mi pričali o tome. U prvoj trudnoći sam imala puno više praznog hoda, sve je bilo opuštenije.

O čemu najviše razmišljaš kao trudnica? 

Živim u nekom rozom balončiću, misli su mi u slatkim pripremama, ali zapravo najviše razmišljam kako će moj sin prihvatiti seku i kako na najbolji način odigrati te prve susrete i dane. 

Porod pamtim kao nešto što mora proći da dođem do onoga čemu se radujem

Svaka trudnica posebno brine kako će proći porod. Kako ti razmišljaš o njemu?

Po prirodi sam vrlo organizirana i baš sam se posvetila tome da sve za bebicu pripremim i organiziram promišljeno, da ne gomilam nepotrebne stvari samo zato što im je teško odoljeti. Kroz prvu trudnoću sam mislila da mi treba sve, sad već imam neko iskustvo pa se lakše iskontrolirati. Paralelno s tim sam se uhvatila i čišćenja i organiziranja svih ostalih prostorija u domu. Iako to i inače držim pod kontrolom, sad sam sve podigla na jednu višu razinu, jer sad će nas ipak biti više i treba taj početni period kaosa svesti na minimum, da ništa ne ometa naša upoznavanja i privikavanja.

Uz to, pokušavam biti što aktivnija jer se tako osjećam i fizički bolje i mentalno snažnije. A za porod kao porod mislim da nikad neću biti spremna u glavi, samo neka prođe što lakše i da sve prođe u redu. Nije mi baš ostao u sjećanju kao nešto čemu se radujem, nego samo kao nešto što mora proći da dođem do onoga čemu se radujem.

Na svom Instagram profilu @iwaiva pišeš o trudnoći i dijeliš trenutke iz svog svakodnevnog života. Što te posebno veseli u ovom periodu, a što te brine? 

Da budem iskrena, najteže mi pada nedostatak pomoći bližnjih, koji nažalost ne žive toliko blizu da mogu uskočiti na dnevnoj bazi. Suprug puno radi i kroz dan je većina aktivnosti na meni samoj. Umori me to i stalno razmišljam hoću li uspjeti izgurati do kraja i biti cijelo vrijeme uz sina, kao i da bebica ne dođe prerano. No s druge strane, svi smo toliko uzbuđeni, već smo zaboravili koliko je to veselje ogromno, ne možemo dočekati upoznati našu djevojčicu i uživam u baš svakom detalju koji pripremam. 

Prvi dani nakon poroda su istovremeno i najčupaviji i najljepši

Smatraš li da hrvatski zdravstveni sustav dovoljno brine za mentalno zdravlje trudnice? 

Nekako je ovaj (post)covid stil života, posebno za nas trudnice, umanjio cijelo to uzbuđenje koje sam u prvoj trudnoći prolazila s partnerom. On je tada mogao biti prisutan na svim pregledima, što sada ne može i onda se ponekad osjećam kao da je ta trudnoća “samo moja”.

Uz pojačane hormone pod kojima je žena u trudnoći, vjerujem da ima mnogo onih kojima već takav start može biti okidač za neka neraspoloženja, trzavice, pa čak i za razvoj postporođajne depresije. Svakako mislim da treba skrenuti više pažnje na ovakve teme jer žene često idealiziraju i trudnoću i prve dane kada dođe bebica, a oni su zapravo najkaotičniji. Ne treba si stvarati neku idealnu sliku jer život je tih dana istovremeno i najčupaviji i najljepši, u jednom trenu si na rubu, u drugom trenu plačeš od silne ljubavi.

Život se prebrzo vraća u normalu i užurbanost

Poruka za kraj, samoj sebi i svakoj trudnici koja čita she.hr

Kada rodiš, svi kroz dobronamjerne savjete uspiju napraviti zbrku od informacija u tvojoj glavi. Dozvoli sebi svoje iskustvo, slušaj neki svoj instinkt, ako imaš nedoumice, posavjetuj se sa stručnim ljudima, informiraj se maksimalno ranije i ne zaboravi uživati u svojoj bebici.

Plus, daj si vremena za oporavak. Nemoj da te opterećuje to što je netko za 3 dana izgledao i hodao kao da nikada nije rodio, a ti se već 4. tjedan i dalje savijaš od rane. Život će se ionako prebrzo vratiti u normalu i užurbanost.

Tekst je objavljen u sklopu projekta „Mentalno zdravlje žena, trudnica i majki – pričajmo glasnije i pružajmo podršku jasnije” koji je financijski podržala Agencija za elektroničke medije kroz projekt Poticanja novinarske izvrsnosti za 2022. godinu.

Ne propustite

Zanimljivosti

Menstrualna stigma može zvučati kao nešto nepravedno, ali zapravo može imati ozbiljne posljedice.

Zanimljivosti

Čak 53 posto samohranih roditelja tvrdi da nije u mogućnosti djeci priuštiti ono što smatraju potrebnim za njihovo kvalitetno i zdravo odrastanje.

Zanimljivosti

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Savjeti stručnjaka

Zamislite da imate 60 kilograma, a popijete 180 litara vode? Nemoguće, naravno. Ovo je ujedno i jedina zanimljivost o komarcima zbog koje im se,...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.