Mamografski pregled

Tehnika kojom se to radi zove se mamografija. Ona se rabi da bi predočila normalnu od abnormalne strukture unutar dojke.

Mamografija je ključ otkrivanja tumora dojke u njegovu najranijem stadiju zato što može detektirati tumor čak i do dvije godine prije nego što se on može osjetiti vanjskom palpacijom. Osim tumora, ona pomaže i u identificiranju cista i kalcifikacija u dojci.

Obavezno na preglede nakon 40. godine

Prema današnjim statistikama, u jedne od osam žena ustanovljen je tumor dojke, što je zastrašujuće velik broj.

Najveći broj slučajeva tumora dojki pogađa žene koje su već ušle u menopauzu te bi iz tog razloga mamografija trebala biti dio uobičajena sistematskog pregleda žena starijih od četrdeset godina.

Za tu radiološku metodu rabe se niske doze X-zraka te je rizik za dobivanje raka od mamografije ekstremno malen. Doza X-zraka manja je od prirodne količine radijacije primljene u okolišu u godinu dana. Ljudsko tijelo samo obnovi tih nekoliko stanica koje X-zrake unište tom metodom, a korist koju možemo dobiti daleko je veća od opasnosti od količine primljene radijacije.

Neke su tvorevine vrlo male ili leže jako duboko u tkivu dojke. Te tvorevine teško je detektirati. Neke su benigne, a druge mogu biti maligne. Mamografija je idealna metoda koja može pronaći kancerogene tvorevine prije nego što narastu do veličine da budu opipljive. Kad se tumor pronađe rano, lakše ga je liječiti, a pronađen dovoljno rano – često može biti i izliječen.

Žene u dobi od 40 do 49 godina trebale bi mamografiju obaviti svakih godinu-dvije, a nakon 50. godine jednom godišnje.

Mamografiju bi također trebalo napraviti kod bilo kojeg od ovih znakova:
• neočekivana kvržica ili zadebljanje unutar dojke ili ispod pazuha
• nabor, mala udubina, crvenilo ili neka druga promjena na koži dojke
• iscjedak ili krvarenje koje se pojavljuje na bradavici
• svježa promjena na bradavici kao što je uvučena bradavica.

Žene koje su operirale tumor također bi uz druge testove trebale obaviti i mamografiju u sklopu redovitih pregleda.
Na dan kada ste naručeni za mamografiju nemojte stavljati nikakve losione, kreme ni dezodoranse jer većina tih tvari sadržava supstancije koje se mogu prikazati na radiološkim slikama te otežati čitanje nalaza.

Kombinacija metoda daje najbolje rezultate

Za vrijeme mamografije radiolog rabi specijalnu opremu za pritisak tkiva dojke kako bi dobio što čistiju sliku. Osjećaj može biti malo nelagodan, ali u pravilu nije bolan. Obično se dobiju po dvije slike svake dojke. Jedna odozgo i jedna sa strane.

Neki tipovi tumora ne mogu biti viđeni ni mamogramom. Katkad se čak i neke kvržice koje se mogu opipati mamogramom ne vide. Kombinacija regularnih pregleda grudi kod vašeg liječnika, samopregled i mamografija zato daju najbolje rezultate.