Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe
izvori vitamina c
izvori vitamina c

Zdravstveni karton

Manje poznati izvori vitamina C

Vitamin C djeluje i kao prirodni antihistaminik, pa je poželjni pratioc u liječenju alergijskih oboljenja

Sigurno ste mnogo puta čuli da je vitamin C važan za zdravlje organizma. No, znate li i zbog čega? Koja je uloga vitamina C i koja je optimalna količina koju biste dnevno trebali konzumirati? A koji su glavni izvori vitamina C?

Vitamin C, poznat i pod nazivom askorbinska kiselina pripada skupini vitamina topivih u vodi. Opće poznate su njegove koristi u borbi protiv sezonskih prehlada i gripa, no manje je poznata činjenica da je vitamin C, od svih vitamina topivih u vodi, najsnažniji antioksidans!

Nedostatak i preporučena doza

Dugotrajni nedostatak vitamina C manifestira se umorom, gubitkom apetita, nervozom, pa čak i neurološkim poremećajima poput depresije, a čini i organizam podložnim brojnim infekcijama.

Potpuni nedostatak vitamina C rezultira krvarenjem desni, ispadanjem zuba, oticanjem zglobova i lomljivošću kostiju, bolešću poznatiju pod nazivom skorbut.

Nekad prije službeno preporučena dnevna doza vitamina C iznosila je 60 mg. Danas je ta granica pomaknuta na 75 do 90 mg dnevno, ovisno radi li se o muškarcu ili ženi. No, budući da je za prevenciju oboljenja potrebno čak deseterostruko više vitamina C od preporučene dnevne doze, znanstvenici ozbiljno razmatraju povećanje preporučene doze na 100 do 200 mg dnevno.

Vitamin C i oboljenja

Jesen i zima su vrijeme povećane svijesti o koristima vitamina C. Bez obzira radi li se o virusnim ili bakterijskim infekcijama, vitamin C ima važnu ulogu u potpori imunološkog sustava. U razdobljima prehlade i gripe vitamin C pomaže leukocitima u borbi protiv uzročnika infekcije. Iako ne liječi prehladu ni gripu, uzimanje povećane količine vitamina C skraćuje trajanje bolesti i ublažuje simptome.

Vitamin C djeluje i kao prirodni antihistaminik, u dnevnim dozama između 1 i 2 grama, pa je poželjni pratioc u liječenju alergijskih oboljenja. Također, postoji više istraživanja koja potvrđuju koristi povećanog uzimanja vitamina C kod regulacije kolesterola, dijabetesa, srčanih bolesti i kancerogenih oboljenja.

izvori vitamina c

Izvori vitamina C

Vitamin C neophodan je za očuvanje zdravlja i normalnih funkcija organizma. Najbolje ga je unijeti u organizam raznolikom prehranom i izvornim namirnicama. Najbogatiji izvori vitamina C su svježe voće i povrće, a također dolazi u mlijeku, životinjskoj jetri i mesu školjaka.

Citrusi poput naranče (50 mg/100 g), limuna (40 mg/100 g) i grejpa (30 mg/100 g) poznati su i kvalitetni izvori vitamina C, no jedan od najvrijednijih izvora vitamina C nalazimo u šipku (2000 mg/100 g)! Najbogatiji povrtni izvor vitamina C je peršin (130 mg/100 g).

[box style=”0″]

Voće i povrće s visokim količinama vitamina C

Voće

 • šipak
 • kiwi
 • ribizli
 • papaja
 • crni ribiz
 • citrusi

Povrće

 • peršin
 • crvena paprika
 • brokula
 • špinat
 • kelj
 • krumpir

[/box]

Nekoliko zanimljivosti koje vjerojatno niste znali o vitaminu C:

 • Askorbinska kiselina se koristi kao dodatak konzerviranim namirnicama kako bi očuvala prirodnu boju i okus.
 • Jedini sisavci koji ne mogu sami sintetizirati vitamin C su zamorci, majmuni i ljudi.
 • Više od 50% ukupne količine vitamina C u voću i povrću gubi se stajanjem.
 • Gotovo je nemoguće predoziranje vitaminom C – većina suvišnog vitamina C se izlučuje urinom.
 • U razdobljima emotivnog ili fizičkog stresa gubitak vitamina C kroz urin je znatno povećan.
 • Najviše istraživan nutrijent na internetu je, pogađate – vitamin C.

Vitamin C u dodacima prehrani

Iako je široko zastupljen u namirnicama koje svakodnevno konzumiramo, često se događa da potrebe za vitaminom C ne zadovoljimo redovnom prehranom. Uzroci su različiti – od slabe kvalitete namirnica i gubitka vitamina termičkom obradom do oskudnog i prejednoličnog izbora namirnica. Također, na nedostatak vitamina C utječe i nemogućnost ljudskog organizma da ga uskladišti i koristi prema potrebi.

Posebno rizične skupine su pušači i pasivni pušači, dojenčad hranjena kravljim mlijekom, trudnice, stariji ljudi i osobe s jednoličnom prehranom. U nedostatku prirodnih izvora, neophodno je posegnuti za sintetskim oblicima vitamina C u vidu kvalitetnih dodataka prehrani.

Tekst pripremljen u suradnji s www.sophia.hr

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Darivanje

GravidonA je dodatak prehrani specijalno dizajniran za majku i bebu, koji osim što sadrži sve važne vitamine i minerale koji zadovoljavaju potrebe organizma trudnice...

Putovanja

Boravak djece gratis, kupanje do mile volje, opuštanje u saunama, animacijski programi, izleti, puni pansion, masaže i tretmani… Tako izgleda obiteljski odmor u Termama...

Zdravstveni karton

Tu se smjestila novootvorena Poliklinika Duduković & Kisić koju zajednički vode plastični, rekonstruktivni i estetski kirurzi dr.sc. Mladen Duduković i dr. Hrvoje Kisić.

Duh i tijelo

Eterična ulja, te ugodne supstance koje se mogu fino raspršiti, udahnuti ili nanijeti na kožu, jednostavan su, ali vrlo učinkovit, način borbe protiv zimskog...

Advertisement