Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
Marija Jurić Zagorka
Marija Jurić Zagorka

Kultura

Marija Jurić Zagorka, hvala ti na svemu!

Iako ju danas slavimo kao velikana hrvatske povijesti i književnosti, život i karijerni put nisu joj bili nimalo laki

Vrlo je neobično stajati u predvorju hotela Esplanade i zamišljati da je tu jednom davno živjela jedna od najpoznatijih i za ženska prava najzaslužnijih Hrvatica – slavna Marija Jurić Zagorka. Rođena na današnji dan 1873. godine u Negovcu pokraj Vrbovca, živjela je do 29. studenog 1957. godine, a u svoje 84 godine života ostavila je neizbrisiv trag na našoj povijesti. Pa postoji li idealnija osoba za obilježiti naš Mjesec žena?

Iako ju danas slavimo kao velikana hrvatske povijesti i književnosti, život i karijerni put nisu joj bili nimalo laki. Neshvaćena, diskriminirana, nesretno udana, prisiljena pisati pod muškim pseudonimima, borila se za prava žena, protiv germanizacije i mađarizacije i mnogima “stala na žulj”.

Marija Jurić Zagorka bila je prva žena novinar, urednica Ženskog lista – prvog časopisa za žene te književnica svjetskog glasa, a zasigurno svi kod kuće imaju njenu Gordanu, Gričku Vješticu ili Jadranku. S nešto malo više od 20 godina objavila je prvi novinarski članak u Obzoru, domoljubnog karaktera, ali morala je pisati anonimno upravo zato jer je bila žena. Nama je to danas nezamislivo, ali da nije bilo žena poput nje, mi danas ne bismo imale slobodu pisanja i govora kakvu imamo. Radila je i kao dopisnik iz Budimpešte, ali u narodu je najviše ostala zapamćena po svojim vječnim, književnim djelima.

Društvo Marije Jurić Zagorke u Zagrebu organizira šetnju gradom, osmišljenu prema dugogodišnjim istraživanjima Zagorkine biografije. Tijekom šetnje posjećuju se lokacije u užem središtu Zagreba, povezane s njenim životom i javnim djelovanjem, a šetnja završava posjetom stanu u kojem je Zagorka živjela, na Dolcu 8. Tako će vas put navesti u već spomenutu Esplanadu, Masarykovu ulicu, do kipa u Tkalčićevoj, samostana gdje je živjela u Varšavskoj i na mnoge druge lokacije.

Nadimak je dobila po svojoj ljubavi prema Hrvatskom zagorju u kojem je provela djetinjstvo, a po njemu je i dan danas ostala zapamćena te svima nekako bliskija.

Foto: Saša Zinaja

Foto: Saša Zinaja

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

She Book Club

Djela Marije Jurić Zagorke, majstorice povijesnih romansa koja cijelo stoljeće svojim pitkim pričama oduševljava naraštaje čitatelja, objavljena su u suvremenom ruhu dizajnerice Tesse Bachrach...

She Book Club

Na današnji dan 1957. umrla je Marija Jurić Zagorka, prva profesionalna novinarka i najčitanija hrvatska književnica.

Istaknuto

Copernice spaljene na lomači

She Book Club

Marija Jurić Zagorka, prva žena profesionalna novinarka kod nas, prvi borac za ženska prava i politička aktivistica, prva koja je javno istupila iz okvira...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.