Marilyn Monroe od smeća

Jane Perkinks sama sebe voli nazivati umjetnicom izgubljenih stvari, jer upravo pomoću njih reproducira najveća umjetničkih djela i portrete našeg doba. Tako su nađeni predmeti različitih oblika i boja pomogli rekonstruirati poznatu grafiku Andyja Warhola koja prikazuje slavnu Marilyn Monroe ili pak Van Goghove ‘Suncokrete’.

Britanska umjetnica, inače kao dizajner inetrijera i dekorater specijalizirana je za tekstil, sada radi skoro samo s plastikom. Ičekivanje što će od raznih dijelova na kraju nastati, zabavlja je, a za Jane bez zabave nema umjetnosti. U njezinoj seriji mozaika pod nazivom ‘Plastic Classics’ odnosno ‘Plastični klasici’, koristi nađene predmete većinom od plastike – gumbe, lego koceke, dijelove igračaka i lutki, perle- i pokoje voće kako bi stvorila djela koja nevjerojatno nalikuju na originale.

Moglo bi se reći kako se ovim neobičnim načinom stvaranja umjetnosti Jane nadovezuje na impresionistički stil, kojem se bez sumnje može diviti izdaleka, ali i izbliza. A da njezina reciklirana djela zadivljuju mnoge dokazuje i količina prodanih ‘slika’ koje se mogu vidjeti na njezinoj stranici te ne baš jeftini printovi, odnosno posteri, istih za koje ćete morati odvojiti 125 funti.