Marquezov ljubavni roman

Slavni nobelovac Gabriel Garcia Marquez ispripovijedao je predivnu ljubavnu priču u romanu „O ljubavi i drugim nečistim silama“, koju izdaje VBZ.

Radnja je smještena u kolonijalnu južnoameričku luku, u vrijeme inkvizicije, markiza, biskupa, gusara, robova i gubavaca. Autor ističe kako je ovo izmišljena priča utemeljena na jednoj od mnogobrojnih legendi koje mu je njegova baka ispričala. Marquez nam otkriva sudbinu markize Sierva Marije osumnjičene za opsjednutost demonskim silama.

Za markizu duge crvene kose se vjeruje da je zaražena bjesnoćom, a otac Cayetano Delaure je došao da izgna vraga iz nje. Ipak egzorcizam ustupa mjesto ljubavi.

Magični realizam

Prije nego što je napisao ovaj roman, Márquez je prisustvovao iskopavanju jedne grobnice, te u jednom od grobova ugledao kostur slične mlade djevojke s dugom crvenom kosom, koja je ubrzo postala izvorom njegove inspiracije za ovaj roman.

Na prvi pogled roman “O ljubavi i drugim nečistim silama” (prvi puta objavljen godine 1994.) doima se kao zagubljeno poglavlje remek djela “Sto godina samoće”, ipak to je jedna sasvim druga neobična ljubavna priča.

U nekoliko elegantnih književnih pirueta García Márquez je evocirao kulise jednog egzotičnog i snovitog svijeta da bi ispričao storiju o nemogućnosti ljubavi. Ovaj roman magični realizam u svojoj najčišćoj formi, a po romantičnosti, maštovitost i ljepoti jedan od najmaestralnijih autorovih književnih uradaka.