Konopljino sjeme je vrlo hranjiv izvor proteina i esencijalnih masnih ulja, dok je istovremeno jedino sjeme koje ne sadrži zasićene masne kiseline Konopljin protein najsličniji je proteinu koji se nalazi u ljudskoj krvi. Iznenađujuće je lako probavljiv i mnogi pacijenti koji imaju problema sa probavom hrane dobivaju preporuku od svojih liječnika za korištenje konopljinog sjemenja.
Konopljino ulje ima visoku nutritivnu vrijednost jer je prisutan omjer 3 (omega- 6) : 1 (omega – 3) esencijalnih masnih kiselina, što odgovara ravnoteži potrebnoj u ljudskom tijelu. Između ostalog esencijalne masne kiseline pomažu u kontroli kolesterola, čišćenju arterijskih blokada i jačanju imunološkog sustava . Najpoznatije primjena ljekovitih svojstva od konoplje se koristi kod mučnina i povraćanja, multiple skleroze, grčenja mišića, ozljeda leđne moždine, Alzheimerove bolesti, Tourettovog sindroma, probavnih smetnji, glaukoma, astme, neurodegenerativnih poremećaja, bolesti srca i krvnih žila, kronične upale mjehura, psorijaze i ulceroznog kolitisa.
Maslac od sjemenki konoplje
Sastojci:
- 2 šalice cjelovitih (neoljuštenih) sjemenki od konoplje
- 1 – 3 režnja češnjaka
- 3 – 4 jušne žlice hladno prešanog konopljinog ulja
- 1 čajna žličica umaka od soje
- prstohvat soli i papra
- svježe, sitno nasjeckane začinske trave: peršin, kopar, metvica, bosiljak
Uputstva:
- Sve sastojke miksati u blenderu (ili običnom mikseru) dok se ne dobije jednolična smjesa. Ako je smjesa presuha dodati malo vode ili još malo hladno prešanog ulja od konoplje.
- Držati u staklenoj posudi u hladnjaku.
Dijelovi teksta preuzeti sa stranice Dolina konoplje: http://www.dolinakonoplje.hr/
Autor članka: Petra Šafranko