Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Moj dom

Mastif – dobroćudni zaštitnik posjeda

Korijene ovaj ogroman pas vuče još iz doba Cezara.

U prošlosti su mastifi bili zaduženi za zaštitu i ratovanje. Prema nekim podacima, bili su omiljeni psi Julija Cazara, a Kubla Kahn imao je vlastitu vojsku od čak 5000 mastifa zaduženih za lov i ratovanje. Kada je Hannibal prešao Alpe, sa sobom je poveo  nekoliko bataljuna mastifa, koji su obučeni u „uniforme“ i štitnike tjerali strah u kosti svakom neprijatelju. Zamislite samo osjećaj protivnika kada prema njemu, u ratnim bojama, dolazi horda mastifa teških i do 130 kilograma.

U 11. stoljeću, u Velikoj Britaniji, bili su omiljena zaštita za dvorce i posjede, a po noći su bili puštani kako bi pazili na uljeze. Za zabavu kraljice Elizabete, organizirane su borbe mastifa protiv medvjeda, bikova, pa čak i lavova, a srednje prste na prednjim nogama su im rezali kako ne bi bili dovoljno brzi da ulove zaštićene kraljevske jelene.

Mastifa zamijenili s lavom

Ali vratimo se u sadašnjost. Danas je njihova uloga potpuno drugačija i njihov jedini „zadatak“ je da budu kućni ljubimci i uveseljavaju svoje vlasnike kao i svi drugi psi. Odavno su preodgojeni i stare zadaće su im izbrisane iz glave. Nekoliko ih je u Zagrebu.

Engleski mastif, Sabra, star 6 godina i težak između 90 i 100 kilograma, ovisno o dobu godine, kada vam ide u susret ostavlja dojam ozbiljnog, ali s druge strane mirnog i „polaganog“ psa. Vlasnica Sabre, Zrinka Brkić, za njega se odlučila zbog izgleda i veličine jer oduvijek voli veće pasmine. Kaže da ponekad ljudi znaju biti neugodni, jer ga se boje zbog izgleda, a neki su ga čak zamijenili s lavom.

– Njegov karakter uopće ne prati njegovu veličinu i radi se o mirnoj pasmini. Izrazito je tolerantan, voli djecu i druge pse. Socijalizacija je bitna kao i za sve druge pasmine, voli krug obitelji u kojoj nema svog izrazitog „favorita“ uz kojega je vezan, već sve voli jednako,- rekla nam je Zrinka.

Nisu za male stanove


Što se tiče šetnje nisu previše zahtjevni, nema potrebe za istrčavanjem, jer su preveliki da bi bili aktivni na taj način.

– Ova pasmina nije za ljude koji sa psom žele provoditi sate u prirodi, jer je lijen i jedva čeka da se negdje legne. Po ljeti je nezainteresiran, jer ga visoke temperature brzo iscrpljuju, ali zato po vrućini voli plivati, makar to plivanje više izgleda kao borba za život, kao da se utapa,- u šali je rekla Zrinka.

Njega je zahtjevna, zbog svoje težine znaju imati problema sa zglobovima, očima, a i alergije ih baš ne zaobilaze.

– Zbog zglobova i kosti važno je da prehrana bude dobra i kvalitetna. U prosjeku dnevno pojede oko 1,2 kilograma hrane uz barem 400 grama junečeg mesa. Troškovi njege i hrane su veliki, a treba im i dosta prostora, tako da nisu baš idealna pasmina za grad, pogotovo manje stanove. Za njih treba imati određene uvjete, dvorište ili barem velik stan s terasom kako bi se mogli udobno smjestiti,- rekla je Zrinka.

Cijena im je od 1200 eura do 2000 eura ovisno o uzgajivaču i porijeklu. Iz druženja s njim samo možemo naći riječi pohvale jer nisu agresivni i željni dominacije zbog svoje veličine. U slučaju da ih se odlučite nabaviti, pripazite da možete ispuniti njihove zahtjeve što se tiče prehrane, njege i smještaja kako ne bi mučili životinju, a ni sebe.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Kućni ljubimci

Psi su poznati kao čovjekovi najbolji prijatelji, no trebamo li s njima dijeliti krevet?

Kućni ljubimci

Reader's Digest naveo je osam supermoći koji imaju psi, popu super njuha i super vida, provjerite što ti četveronožni čupavci još mogu.

Kućni ljubimci

Svoju ljubav prema psima i svojoj pudlici Coco pretočila je projekt Coccole. Upoznajte Leonu, vlasnicu prvog premium salona u Samoboru za uređenje pasa.

Kućni ljubimci

Sve više tvrtki spremno je prihvatiti i omogućiti djelatnicima da svoje četveronožne prijatelje uključe u poslovni život.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.