Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe
Pet svezaka "Izabranih djela" sveučilišnog profesora, književnika, kazališnog redatelja i prevoditelja Petra Selema koja predstavljaju više od pola stoljeća autorova djelovanja na različitim kulturnim područjima, objavila je Matica hrvatska. <br />

Kultura

Matica hrvatska objavila “Izabrana djela” Petra Selema Nova kategorija

Pet svezaka "Izabranih djela" sveučilišnog profesora, književnika, kazališnog redatelja i prevoditelja Petra Selema koja predstavljaju više od pola stoljeća autorova djelovanja na različitim kulturnim područjima, objavila je Matica hrvatska.

Izbor, koji je uredila Jelena Hekman, obuhvaća knjige: Lica bogova, Putopisi putokazi, Dodir Talije, Šum zastora, te Razum i zanos.

Petar Selem, egiptolog, kazališni redatelj i teatrolog, pokazuje se u tim djelima kao pisac širokog interesa, velikog iskustva i znanja, piše u pogovoru Tonko Maroević.

U ranim osvrtima komentira francuska kulturna kretanja krajem 50-ih i početkom 60-ih godina 20. stoljeća – od pregleda romaneskne produkcije i slikarstva do kazališnih i filmskih poetika. U putopisima piše o značajnim skupovima i događajima, smotrama i festivalima, koncertima i predstavama prvorazrednih autora. Maroević posebno ističe zanimljivost Selemovih osvrta s područja slikarstva i scenografije, pisanih opušteno i doživljeno. U petom svesku objavljena je i opsežna autorova biobibliografija.

Petar Selem (Split, 1936.) sveučilišni profesor, povjesničar umjetnosti, egiptolog, kazališni redatelj, književnik i prevoditelj, za svoj je rad nagrađen mnogim nagradama i priznanjima, među ostalim i Nagradom Grada Zagreba i Nagradom hrvatskoga glumišta za životno djelo.

Član je Društva hrvatskih književnika i Hrvatskoga društva dramskih umjetnika. Bio je član povijesnoga Upravnog odbora Matice hrvatske (MH) od 1968. do 1971., a sada je član Glavnog odbora (MH).

Od 2003. zastupnik je u Hrvatskome saboru i predsjednik njegova Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu.

(Hina)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.