Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
Nakon poroda moguće je pohraniti krv iz pupkovine.

Brinimo jedna o drugoj

Matične stanice život znače

Nakon poroda moguće je pohraniti krv iz pupkovine.

Banka krvi iz pupkovine Ana Rukavina osnovana je 28. ožujka 2007., a 5. srpnja pohranjena je prva krv iz pupkovine u Dobrovoljnu banku.

Za sada su za prikupljanje krvi iz pupkovine osposobljena velika rodilišta u Zagrebu i to primarno Klinika za ženske bolesti i porode u Petrovoj i Rodilište u Klinici za ginekologiju KB Merkur.

Vrlo vrijedne matične stanice

– Otvorili smo i Banku krvi iz pupkovine, koja nosi Anino ime, u Kliničkom bolničkom centru u Zavodu za transfuzijsku medicinu. To je javna banka u kojoj svatko tko želi može pohraniti uzorak. Ta krv nakon obrade postaje transplantat za nove živote koje treba spasiti, izjavila je za She.hr Marija Rukavina, Anina majka i predsjednica Zaklade „Ana Rukavina“.

Krv iz pupkovine je krv koja se nalazi u krvnim žilama pupčane vrpce. Nakon rođenja djeteta, podveže se pupčana vrpca i ta krv ostaje u krvnim žilama i placenti. Unatrag 10-tak godina ta krv se bacala, a istraživanja su pokazala da se u krvi u pupkovini nalaze visoko vrijedne matične stanice iz kojih, osim stanica koštane srži, mogu nastati i druge stanice.

Matične stanice stvaraju ljudsko tijelo. One imaju sposobnost stvaranja različitih tkiva, organa i sistema ljudskog tijela.

U banci u Zagrebu manje od 300 uzoraka


– Do danas je na KBC Rebru donirano oko 700 uzoraka, ali na žalost pohranjeno ih je samo oko 290 jer sve ne zadovoljavaju, izjavila je za She.hr primarijus Branka Golubić–Čepulić voditeljica Banke umbilikalne krvi.

– Mi se nadamo da će se krv iz pupkovine uskoro pronaći to i u našem registru. Od 33 tisuće sveukupnih prikupljenih donacija krvi, ovu godinu završavamo sa 9702 tipizirana primjerka. Od toga je negdje dvije tisuće tipizirano na sva tri lokusa, kako to imaju u svjetskom registru. Dok oko 7 000 imamo tipiziranih samo na dva lokusa, dodala je doktorica Golubić-Čepulić.

Inače svaka tipizacija košta danas oko 2.000 kuna. Zato se Zaklada odlučila da ovogodišnja sredstva ulože na dotipizaciju tako da što veći broj uzoraka bude iskoristiv, a to je moguće samo ako je tipizirno na sva tri lokusa.

Humanitarni koncert za maestra Šuteja i zakladu Ana Rukavina

Danas će se održati humanitarni koncert za maestra Vjekoslava Šuteja i zakladu Ana Rukavina u zagrebačkoj dvorani Dražena Petrovića na kojem će sudjelovati svjetski priznati glazbenici, a najviše publike će privući poznati operni pjevač Jose Carreras.

– Novac od prodaje ulaznica ići će za Maestra dok će Zakladi pripasti novac od poziva. Moramo shvatiti, da gospodinu Šuteju trebaju ogromna sredstva, da njegovo liječenje stoji milijun dolara, rekla je Marija Rukavina.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Brinimo jedna o drugoj

Najveća stopa pojavnost raka vrata maternice je u Hrvatskoj u dobi od 40-59 i 80-84 godine, a visokorizičnog premalignog papa testa ( CIN III...

Savjeti stručnjaka

Određeni tumorski biljezi se koriste u probiru opće (uvjetno zdrave) populacije te su ušli preventivne programe ranog otkrivanja tumora.

Gastronomija

Idealna u prevenciji i liječenju mnogih bolesti.

Savjeti stručnjaka

Brojni pokazatelji očigledno ukazuju na velike razlike u prevenciji raka i onkološkoj skrbi između država članica, ali i unutar njih samih.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.