Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Dobar posao

MBA – studij za ambiciozne

Povećajte konkurentnost dodatnim obrazovanjem u financijama, menadžmentu, marketingu ili računovodstvu.

U uvjetima sve slobodnijeg kretanja radne snage zemljama EU, granice nacionalnih država sve manje znače. Ono što je trend u zapadnoj Europi danas, Hrvatsku čeka najvjerojatnije za nekoliko godina kada postanemo punopravna članica Unije.

Cijeloživotno obrazovanje (lifelong learning process) tako postaje nužna pojava, ali i prilika za traženje zaposlenja bilo gdje na kontinentu. Specijalistički postdiplomski studiji, koncipirani kao nadogradnja na već postojeća znanja stečena radom u kompanijama, namijenjeni su ambicioznim poslovnim ljudima koji žele napraviti kvalitetan iskorak u svojoj karijeri. Istražili smo koje su mogućnosti upisivanja takvog studija u Hrvatskoj.

MBA nakon nekoliko godina rada

Master of Business Administration (MBA) postdiplomski studij u najrazvijenijim gospodarstvima svijeta postoji do 1940 godine. Upisuju ga gotovo u pravilu ljudi koji imaju minimalno 3-4 godine radnog iskustva, znaju kako kompanija u kojoj rade funkcionira, i što oni žele unaprijediti u vlastitom poslovanju. Ovakvi studiji upisuju se bez obzira na profesiju i završeni dodiplomski studij. Tako postoje smjerovi koji polaznike specijaliziraju u području marketinga, upravljanja, računovodstva, financija…

Hrvatske poslovne škole su prepoznale potrebu ovakvog doškolovanja i nude dovoljan broj smjerova za sve afinitete. Razlike između MBA studija su u cijeni, trajanju i broju ECTS bodova (Europski sustav prijenosa bodova) koje polaznik dobije nakon položenog ispita. U porosjeku po semestru se dobiva 30 bodova.

Nastava i na engleskom

Ekonomski fakultet u Zagrebu ima MBA program u trajanju od 3 semestra i nosi 90 bodova. Cijena studija je 9.500 eura, s tim da polaznici koji nisu završili ekonomski studij polažu razliku od 4 ispita (svaki ispit plaćaju 800 eura). Predavanja su prilagođena poslovnim ljudima i slušaju se u poslijepodnevnim satima, a dio predavača predaje na engleskom jeziku.

Zagrebačka škola ekonomije i managementa ima jednogodišnji MBA program koji nosi 60 ECTS bodova i traje dva semestra. Dio predavača dolazi s američkih fakulteta, tako da je znanje engleskog jezika uvjet uspješnog studiranja. Za polaznike koji nisu završili ekonomski dodiplomski studij obvezan je pred-semestar s osnovnim ekonomskim predmetima koji traje nešto više od mjesec dana. Cijena pred-semestra je 1.100 eura.

Cijene ovih programa za hrvatske uvjete su dosta visoke. Polaznike obično financiraju njihove kompanije, a zauzvrat s njima potpisuju ugovore na 3 ili 5 godina. Postoji i mogućnost dobivanja postdiplomskih stipendija od različitih europskih i hrvatskih programa. U takvim situacijama uvjet su odlični akademski uspjesi.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Dobar posao

Kako osvojiti poslovni svijet u kojem vladaju muškarci, a istovremeno ostati žena koja uživa u svojim hobijima?

Duh i tijelo

Naučili smo ići kroz život mireći se s neugodnim situacijama.

Top menadžerica

Pred nama je druga po redu Women of Luminous Future konferencija, koja nastoji pomoći mladim ljudima koji su na početku, ali i svima onima...

Dobar posao

Kako bi vaš sljedeći razgovor za posao prošao sjajno, savjetujemo vam da se potrudite pokazati da posjedujete sljedeće četiri vještine.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.