Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Dobar posao

Menadžerice sa “soft” vještinama

Upoznajte menadžere budućnosti! 

Trendovi pokazuju da žene sve češće mijenjaju posao u potrazi za boljim, a unazad 40 godina po obrazovanosti dostižu muškarce. Od ukupnog broja magistara i doktora znanosti 1990. godine 38 posto su bile žene, a ta se brojka u 2006. godini popela na čak 47,5 posto. Govori se da je 21. stoljeće u biti stoljeće žena, jer će narasti potreba za onim „soft“ vještinama upravljanja ljudima koje žene imaju skoro u malom prstu.

Timske igračice

– Zanimljivo je kako se mnogi poslodavci i dalje sustežu zaposliti ženu na neke pozicije, iako iskustva i teorija pokazuju da su upravo one za moderne organizacije bolje rješenje. Žene su više okrenute socijalnim odlikama i odnosima pa teže timskom radu i trude se postići ciljeve grupe. S druge strane, muškarci su više skloni zadatke obavljati individualno, a u grupi češće zabušavaju nego žene,– navodi Mirna Koričan, predavačica na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa.

Zbog kompetitivnosti, organizacije u svijetu fokus s pojedinca okreću prema grupi ili timu te nastoje postići efekte sinergije. Cilj je u što kraćem roku postići što bolje rezultate. Zbog toga se čini da žene dobivaju na prednosti pred muškarcima, budući da slove kao bolji timski igrači. Stoga se svakako postavlja pitanje kako ih motivirati i kako zadržati razinu produktivnosti.

Kako ih motivirati

Istraživanja na razini Hrvatske, a i u svijetu, pokazuju kako su po motivaciji na prvom mjestu plaće i dobre menadžerske pozicije. Međutim, ovi su faktori važniji muškarcima, nego ženama koje više od muških kolega na radnom mjestu cijene međuljudske odnose.

– Žene pridaju veću pozornost tzv. „soft“ temama poput međusobnih odnosa na radnom mjestu, fer odnosa njihovog šefa prema njima, kao i mogućnosti da imaju vremena za obitelj i privatni život,- navodi profesorica Koričan.

Ukoliko imaju stabilan financijski status, ženama je veća nagrada imati slobodan dan ili mogućnost korištenja fleksibilnog radnog vremena kako bi mogle provoditi vrijeme s obitelji. Rijetke su koje žele i uspiju probiti tzv. stakleni strop te zauzeti mjesta na top pozicijama u organizaciji.

Vrijeme je za menadžerice

– Žene i muškarci se na menadžerskim pozicijama ne razlikuju previše prema čimbenicima koji ih motiviraju. Obje skupine teže prilikama za promoviranjem, motivirani su za postizanjem novih znanja i vještina te nastoje unaprijediti svoje karijere. I premda im se pripisuju „muške“ crte ličnosti, one svojim „nježnijim“ stranama uspijevaju na poslu i djeluju na učinkovitost i efikasnost timova,– ističe Koričan.

Ukoliko se izbjegne nepravda kod žena u iznosima plaća ili bonusa, organizacije su opremljene novom vrstom intelektualnog kapitala koji u sebi sadrži sve potrebno za uspjeh – motivirane menadžerice koje svojim pristupom mogu postići poboljšanje timskog uspjeha ključnog za uspjeh organizacije.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Drama Queen

I kćeri bi htjele promijeniti očeve i majke bi htjele promijeniti sina. Nekad bi i sestra htjela promijeniti brata.

Darivanje

Upoznajte hijaluronski serum iz linije njemačke kozmetike Sans Soucis.

Duh i tijelo

Osnova života je doprinos. Sve što živi doprinosi zajednici. Svaka životinja i svaka biljka doprinosi životu na ovoj planeti.

Darivanje

LUSH je ove godine pripremio sve što bi vam moglo zatrebati u kupaonicama ove Noći vještica.

Advertisement