Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

MenoAge- prvi prediktivni biomarker tipa HbA1c za perimenopauzu

MenoAge – novi krvni biomarker starenja na bazi glikana rani je biomarker perimenopauze koji već sada daje optimistične rezultate.

Znanstvenici iz laboratorija GENOS objavili su znanstveni rad koji predstavlja prvi rani biomarker za perimenopauzu u iScience, uglednoj znanstvenoj publikaciji. 

Ovom ćemo prigodom objasniti jednostavnijim modelom o čemu je, zapravo, prof. Lauc pisao u svojem radu o kojem je izdano i priopćenje na stranici King’s College London.

Što je to MenoAge?

MenoAge – novi krvni biomarker starenja na bazi glikana rani je biomarker perimenopauze koji već sada daje optimistične rezultate.

Razvio ga je upravo tim prof. Gordana Lauca, osnivača GlycanAge i Genos Glycoscience Research Laboratory, europski i svjetski poznatog znanstvenog Instituta, koji je redovno na popisu najkvalitetnijih znanstvenih institucija na svijetu.

Dakle, MenoAge novi je biomarker krvi na bazi glikana koji otkriva rane znakove starenja žena kod prijelaza u menopauzu.

U našoj najnovijoj studiji, upravo objavljenoj u iScienceu, pratili smo gotovo 2000 žena u vremenskom periodu od 15 godina. Analiza IgG glikana otkrila je da žene “stare” značajno većom stopom tijekom razdoblja perimenopauze.

Kako je započeo proces stvaranja MenoAgea?

Cijela priča započela je GlycanAge testom koji mjeri brzinu biološkog starenja analizirajući imunološki sustav i ravnotežu upale, kao dio upalnog procesa.

Sastav IgG glikoma s godinama se mijenja prema upalnijem, pri čemu žene doživljavaju izraženo ubrzanje starenja tijekom perimenopauze, a to ukazuje da je navedeno razdoblje zapravo razdoblje “brzog starenja”.

Nadalje, pokazali smo da pretvorba u proupalni glikom IgG, a potom smanjenje sposobnosti IgG u suzbijanju kronične upale niskog stupnja može biti bitan molekularni mehanizam koji doprinosi povećanom zdravstvenom riziku u perimenopauzi i postmenopauzi.

Promjene su puno brže u perimenopauzi, što znači da bi MenoAge mogao biti obećavajući rani biomarker perimenopauze koji ukazuje na važnost i korist od primjene personalizirane terapije menopauze.

Podsjetimo, perimenopauza može trajati do 15 godina i to je razdoblje teško dijagnosticirati zbog izrazito nepravilnih hormonalnih ciklusa. Kao rezultat slabe svijesti i neprikladne primjene hormonskih testova, ženama se često pogrešno dijagnosticiraju stanja kao što su fibromijalgija, migrena, depresija, ili sindrom kroničnog umora i propisuju antidepresivi, unatoč tome što nema dokaza koji podržavaju njihovu uporabu za poboljšanje lošeg raspoloženja, koja su povezana s perimenopauzom, ili menopauzom.

Kako djeluje MenoAge?

MenoAge koristi očitanje glikana imunoglobulina G (IgG), odnosno, složenih oligosaharida vezanih za proteinsku kralježnicu, kao biomarker zdravog starenja žena.

Kada se glikani vežu na antitijela, oni mogu imati protuupalno, ili proupalno djelovanje. Na to duboko utječu naš način života, čimbenici iz okoline, prehrana, ali i promjene u razinama hormona kod žena, osobito tijekom perimenopauze i menopauze u njihovom životu.

Promjene u glikozilaciji IgG od “mladog” do “starog” glikoma povezane su s mnogim zdravstvenim rizicima koji prate menopauzu. Kod nekih bolesti kao što su reumatoidni artritis i kardiovaskularne bolesti, ova promjena može se dogoditi godinama, čak i desetljeće prije početka bolesti, što ukazuje na uzročnu ulogu IgG glikana u razvoju bolesti.

Trenutno ne postoji dijagnostika za perimenopauzu, niti pouzdan test za praćenje terapije menopauze. U prošlosti su liječnici koristili hormonske testove kako bi identificirali menopauzu, no FDA i NICE smatrali su ih neprikladnima jer su osjetljivi na dnevne fluktuacije ženskih hormona.

Meno-Age ne utječe na isti način kao što se oslanja na IgG glikane, koji imaju mnogo dulji poluživot i stoga reagiraju na dugotrajne razine estrogena. Sastav IgG glikana mogao bi se koristiti za određivanje dugotrajnih prosječnih koncentracija spolnih hormona na isti način na koji se glikirani hemoglobin (HbA1c) koristi za određivanje dugotrajne koncentracije glukoze u krvi.

Tehnički gledano, MenoAge je prvi prediktivni biomarker tipa HbA1c za perimenopauzu.

MenoAge bi trebao biti novi rani biomarker perimenopauze, neophodan za praćenje visoko personaliziranog pristupa prednostima i rizicima tekuće terapije menopauze u vezi sa starenjem, s dugoročnim zdravstvenim ishodima u žena u postmenopauzi.

Genos

Genos je osnovan 2007. godine u Osijeku, djeluje kao grupa koja pokriva široko područje razvoja i primjene biomarkera u personaliziranoj medicini, a sastoji se od Genos d.o.o., Genos Glycoscience d.o.o. i Genos DNA laboratorij d.o.o.

Genos je vodeći laboratorij u svijetu za visokoprotočnu analizu glikana te je uključen u velik broj domaćih i međunarodnih znanstvenih projekta, uključujući i Znanstveni centar izvrsnosti u personaliziranoj brizi za zdravlje.

GlycanAge

GlycanAge je patentirani test koji se temelji na znanstvenim istraživanjima koja su provedena u Genosu zadnjih deset godina, a obuhvatila su više od 100,000 ispitanika.

GlycanAge test otkriva objektivno izmjereno opće stanje organizma na način da mjeri glikozilaciju imunoglobulina G, jednog od ključnih regulatora kronične upale niske razine.

Starenjem organizma imunoglobulini gube sposobnost supresije upale te dolazi do sve većeg broja različitih molekularnih oštećenja koja rezultiraju gubitkom funkcije tkiva i organa te starenjem.

Molekularno starenje ne mora nastupati istom brzinom kao i kalendarsko starenje te je razlika između kronološke dobi i biološke dobi koju procjenjuje GlycanAge važan pokazatelj stvarnog stanja organizma i rizika za razvoj različitih bolesti koje su povezane sa starenjem.

GlyanAge test moguće je napraviti u Londonu, Pekingu i na području cijele Hrvatske putem on-line narudžbe na našoj web stranici. 

Ne propustite

Brinimo jedna o drugoj

Debljanje u menopauzi, čak i ako je istinito, nije najgori simptom kojeg taj period u životu žene donosi.

Savjeti stručnjaka

Menopauza se ne događa preko noći, a simptomi će se razlikovati kod svake žene. Kako onda znati da ulazite u menopauzu?

Savjeti stručnjaka

Hormonska nadomjesna terapija je tretman koji se koristi za ublažavanje simptoma menopauze.

Duh i tijelo

U listopadu je započeo ciklus radionica IN SHAPE studija o promjenama životnih navika nakon 40-te godine života, onim promjenama koje su povezane s ulaskom...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.