Mesožderi zdraviji od vegetarijanaca?

Iako se rijeđe odaju porocima poput alkohola i cigareta te se učestalo bave fizičkim aktivnostima, vegatarijanci su prema istraživanju znanstvenika s Medicinskog sveučilišta u Grazu generalno manje zdravi od mesoždera.

Osobe koje su iz svoje prehrane izbacile meso i mesne proizvode imaju više izgleda za razvoj fizičkih i mentalnih bolesti ustvrdili su austrijski znanstvenici nakon istraživanja provedenog na 1320 ispitanika, a prenosi britanski list Independent. Iako vegetarijanci imaju, globalno gledajući, zdraviji način života, opća kvaliteta života im je lošija u odnosu na osobe koje konzumiraju meso te da pri tom češće trebaju liječničku pomoć.

Prehranu vegetarijanaca čine namirnice s manje zasićenih masnoća i kolesterola uslijed većeg unosa voća, povrća i proizvoda od cjelovitog zrnja, no ipak istraživanje pokazuje da su skloniji riziku od pojave raka, alergijama i mentalnim oboljenjima poput depresije i tjeskobe.

vegetarijankaU istraživanju je sudjelovalo 330 vegetarijanaca, 330 osoba koje su ponekad konzumirale meso ali zato veću količinu voća i povrća, 300 osoba koje su se hranile uravnoteženo, no konzumirale su manju količinu mesa i 330 onih u čijoj je prehrani meso bilo visoko zastupljeno.

Vegetarijanci su konzumirali manje količine alkohola, a indeks tjelesne mase bio im je niži, no unatoč tomu opće psihičko i fizičko zdravstveno stanje bilo im je lošije. Sličan rezultat pokazao se i kod osoba koje su konzumirale manje količine mesa. Ustanovljeno je da su osobe koje su se hranile “zdravije” rjeđe odlazile na preventivne sistematske liječničke preglede te češće izbjegavale cijepljenja, što može biti jedan od uzroka njihova lošijeg zdravstvenog stanja.

Ekipa austrijskih znanstvenika koju je predvodila epidemiologinja dr. Nathalie Burkert odbacila je sve sugestije prema kojima je njihova studija tek reklama za mesnu industriju. Dr Burkert je rekla i kako je potrebno provesti dodatna istraživanja da bi se ustanovilo što je uzrok ovakvim rezultatima.