Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Zdravlje

Mesožderi zdraviji od vegetarijanaca?

Istraživanje pokazalo kako je uravnotežena prehrana s mesom vrlo bitna

Iako se rijeđe odaju porocima poput alkohola i cigareta te se učestalo bave fizičkim aktivnostima, vegatarijanci su prema istraživanju znanstvenika s Medicinskog sveučilišta u Grazu generalno manje zdravi od mesoždera.

Osobe koje su iz svoje prehrane izbacile meso i mesne proizvode imaju više izgleda za razvoj fizičkih i mentalnih bolesti ustvrdili su austrijski znanstvenici nakon istraživanja provedenog na 1320 ispitanika, a prenosi britanski list Independent. Iako vegetarijanci imaju, globalno gledajući, zdraviji način života, opća kvaliteta života im je lošija u odnosu na osobe koje konzumiraju meso te da pri tom češće trebaju liječničku pomoć.

Prehranu vegetarijanaca čine namirnice s manje zasićenih masnoća i kolesterola uslijed većeg unosa voća, povrća i proizvoda od cjelovitog zrnja, no ipak istraživanje pokazuje da su skloniji riziku od pojave raka, alergijama i mentalnim oboljenjima poput depresije i tjeskobe.

vegetarijankaU istraživanju je sudjelovalo 330 vegetarijanaca, 330 osoba koje su ponekad konzumirale meso ali zato veću količinu voća i povrća, 300 osoba koje su se hranile uravnoteženo, no konzumirale su manju količinu mesa i 330 onih u čijoj je prehrani meso bilo visoko zastupljeno.

Vegetarijanci su konzumirali manje količine alkohola, a indeks tjelesne mase bio im je niži, no unatoč tomu opće psihičko i fizičko zdravstveno stanje bilo im je lošije. Sličan rezultat pokazao se i kod osoba koje su konzumirale manje količine mesa. Ustanovljeno je da su osobe koje su se hranile “zdravije” rjeđe odlazile na preventivne sistematske liječničke preglede te češće izbjegavale cijepljenja, što može biti jedan od uzroka njihova lošijeg zdravstvenog stanja.

Ekipa austrijskih znanstvenika koju je predvodila epidemiologinja dr. Nathalie Burkert odbacila je sve sugestije prema kojima je njihova studija tek reklama za mesnu industriju. Dr Burkert je rekla i kako je potrebno provesti dodatna istraživanja da bi se ustanovilo što je uzrok ovakvim rezultatima.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Zdravstveni karton

Potrebno je posebno obratiti pozornost i na čest nedostatak vitamina B12 kod starijih osoba jer nedostatak ovog vitamina može biti uzrok neuroloških, kognitivnih i...

Savjeti stručnjaka

Uloga mesa u prehrani ljudi je u današnje vrijeme česta tema diskusija.

Gastronomija

Jedan do najpoznatijih umaka na svijetu ima bezbroj varijanti pa tako i vegetarijansku varijantu.

Savjeti stručnjaka

Znanstvenici su prihvatili da trans masti koje se nalaze u brzoj hrani, pekarskim i konditorskim proizvodima povećavaju rizik od srčanožilnih bolesti putem upalnih procesa,...

Advertisement