Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama

Na Valentinovo, 14. veljače u 14 sati, na zagrebačkom Zrinjevcu Zagreb ustaje protiv nasilja nad ženama. Plesnim protestom, građani i građanke glavnog grada priključit će se do sada najvećoj globalnoj kampanji protiv nasilja nad ženama Milijarda ustaje (One Bilion Rising), nazvanoj po broju zlostavljanih žena u svijetu.

Plesni ustanak organiziraju Centar za Ženske studije Zagreb, Centar za žene žrtve rata, K- zona, Ženska soba, Savez udruga osoba s invaliditetom Hrvatske i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj, a kampanji će se priključiti brojne osobe iz javnog života koji će ovo Valentinovo proslaviti pjevanjem i svirkom i plešući u znak prosvjeda protiv nasilja.

Među njima su: U pola devet kod Sabe, Nina Romić, Zdenka Kovačiček, leZbor, Vatra, Boa, Plechinger i Kovačići, Ante Perković, Goran Bogdan, Vili Matula, Jewsers, Milan Majerović Stilinović, Jonny and his Rockin' Tunes, Damir Hoyka, Vesna Mimica i VEM, Zagrebački plesni studio, 5 Plesova, Centar salsa i mnogi drugi.

Program će trajati od 14 do 18 sati, a u 15 sati će se riječima podrške pridružiti i predsjednik Ivo Josipović, jedan od članova Mreže utjecajnih muškaraca posvećene borbi protiv nasilja nad ženama, koju je osnovao Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

Prema UN statistikama milijarda žena u svijetu svakodnevno proživljava nasilje, a mnoge ga neće preživjeti. Cilj kampanje Milijarda ustaje jest pokazati predanost i solidarnost u borbi protiv nasilja, te upozoriti na njegove pogubne posljedice. Milijarda ustaje je poziv milijunima zlostavljanih žena, ženama koje su bile pretučene, silovane, ekonomski obezvrijeđene i prodane, kao muškarcima koji ih vole i poštuju, da izađu na ulice i trgove, pozovu svoje prijatelje, protestiraju i plešu.

Kampanja Milijarda ustaje odvijat će se simultano u 198 zemalja, a pridružilo joj se više od 15.000 organizacija i pojedinaca, među njima članovi vlada i parlamenata, te ugledne javne osobe. U Hrvatskoj će se plesom protestirati u Zagrebu, Splitu, Slavonskom Brodu, Zadru, Krapini, Šibeniku, Čakovcu, Sisku, Kutini, Puli, Križevcima, Slatini, Karlovcu, Virovitici, Koprivnici, a u susjednim zemljama u Sarajevu, Novom Sadu, Beogradu, Leskovcu, Podgorici, Banja Luci, Nišu, Kruševcu, Prištini i Skopju.

Milijarda ustaje održat će se na 15. godišnjicu V-daya, globalnog aktivističkog pokreta protiv nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama, kojeg je osnovala poznata dramaturginja Eve Ensler. Pokret je usmjeren na prikupljanje sredstava i podizanje svijesti uz pomoć volonterskih produkcija višestruko nagrađivane predstave Vaginini monolozi kao i ostalih njenih djela.