Milijunske zarade na smrti

Kada su novac i biznis u pitanju, odlazak s ovoga svijeta ne znači i financijsku propast. Dapače, mnoge zvijezde koje su za života postigle zavidnu karijeru tada zablistaju još sjajnije. Nakon njihove smrti zgrću se milijuni, a ovogodišnji je rekorder modni kreator Yves Saint Laurent, objavio je američki Forbes.

Slavni Francuz kojega s pravom mnogi nazivaju genijalcem umro je prošle godine. Industrija koja je stajala iza njegova imena zaradila je nevjerojatnih 350 milijuna dolara i time ga smjestila na vrh ljestvice 13 mrtvih poznatih osoba koje su u proteklih 12 mjeseci ukupno zaradile 886 milijuna dolara.

Na drugom su mjestu Forbesove liste skladatelji Richard Rodgers i Oscar Hammerstein sa 235 milijuna, a kralj popa Michael Jackson na trećem je mjestu sa 90 milijuna dolara. No za njega su financijske prognoze kako će na vrhu ljestvice ostati barem još nekoliko godina. Preminuo je tek nedavno, prije nekoliko mjeseci.

A koliko se dugo može trajati na Forbesovoj i sličnim ljestvicama, pokazuje i primjer nezaboravnog Elvisa Presleya. Smjestio se na četvrto mjesto sa zarađenih 55 milijuna dolara i za pet milijuna vodi pred piscem J. R. R. Tolkienom.

I kod nas se zarađuje…

Ovih dana dok se pripremamo za blagdan Svih svetih mrtvi su ponovno u središtu poslovnog zanimanja. Samo zagrebačka groblja posjetit će više od pola minujuna ljudi. Prisjetit ćemo se svojih dragih, položiti na njihove grobove cvijeće, zapaliti svijeće i nitko neće pitati za cijenu. Zaradit će mnogi, među njima i Zagrebparking, čiji pauci primjerice rade punom parom na Mirogoju. Kupe sve pred sobom, jer ipak je tako naplata sigurnija. Primjerice, u samo sat vremena jučer je bez automobila za povratak ostalo nekoliko naših sugrađana, među njima i oni koji su došli na pogreb, parkirali se u sporednoj uličici i uopće nisu smetali odvijanju prometa.

Posao je posao, ako se već ne može zaraditi na mrtvima – onda neka barem plate živi.

13 NAJBOGATIJIH MRTVIH ZVIJEZDA:

1. Yves Saint Laurent
2. Rodgers i Hammerstein
3. Michael Jackson
4. Elvis Presley
5. J. R. R. Tolkien
6. Charles Schulz
7. John Lennon
8. Dr. Seuss
9. Albert Einstein
10. Michael Crichton
11. Aaron Spelling
12. Jimi Hendrix
13. Andy Warhol