Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Miome treba kontrolirati

Liječe se tek ako se uoči rast.

Ultrazvučnu dijagnostiku imaju u svim ginekološkim ordinacijama i njome se precizno može vidjeti oblik, veličina i smještaj mioma – dobroćudnih tumora glatkih mišića.

U dopunskoj dijagnostici u posebnim slučajevima primjenjuje se laparoskopija, histeroskopija ili CT pregled organa male zdjelice.

Važnost redovite kontrole

S obzirom na različitost mioma, takvi su i načini liječenja. One koji ne stvaraju nikakve tegobe i otkriveni su sasvim slučajno, nije potrebno uopće liječiti, potrebno je redovito ih kontrolirati i početi s liječenjem tek ako se uoči njihov rast.

Kad se spomene farmakološko liječenje, misli se na hormonsko liječenje. Ono dovodi do smanjenja mioma jer je smanjena koncentracija estrogena, ženskoga spolnog hormona.

Tako se mogu kontrolirati nepravilna krvarenja i poboljšati krvna slika. Međutim, može dovesti do neželjenih simptoma postmenopauze.

Za velike miome se preporučuju kirurški zahvati. Uklanjanjem mioma, ili u nekim slučajevima cijele maternice, mogu se spriječiti daljnje komplikacije.

Liječenje mioma u trudnoći

To je poseban problem. Kao moguća posljedica kirurškoga zahvata, može doći do pobačaja, a i do prijevremena poroda, pa je zbog toga iznimno važna dobra procjena iskusnoga liječnika.

Najnoviji načini liječenja provode se uz embolizaciju, ultrazvuk i laparoskopsku operaciju.

Embolizacija nije za žene koje žele potomstvo. Tom metodom obrađuju se miomi veličine od 10 do 12 centimetara. Umjetnim putem zatvara se dovod krvi do mioma i on odumire.

Ultrazvukom se ciljano gađaju miomi UZV zrakama, promjera do osam centimetara. Kao metoda može se koristiti i u žena koje još nisu rađale.

Laparoskopska operacija obavlja se ako su miomi brojni, uvijek se iznova javljaju, a pod svaku cijenu želimo sačuvati maternicu. Bez klasičnoga reza, u sklopu minimalno invazivne kirurgije, prednosti laparoskopske operacije su mnogobrojne.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zdravstveni karton

Kako bismo riješili problem proširenih vena prvi korak je pregled kod liječnika koji se bavi  proširenim venama te ultrazvučni (UZV) pregled venske cirkulacije nogu.

Istaknuto

O njima se rijetko priča, ali potrebno je nešto više znati o miomima na maternici. Zašto? Zato što ih 70% žena razvije tijekom života.

Savjeti stručnjaka

Ali što je s perimenopauzom? Većina žena niti ne zna što je to.

Istaknuto

Matična mliječ se na isti način može upotrijebiti i u menopauzi kada dolazi do naglog pada estrogena, kako bi se povećala produkcija estrogena i...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.