Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Seks

Miris muškarca

Testosteron – glavni krivac za seksualnu požudu.

Iako su studije pokazale kako žene koje traže vezu više privlače nježniji muškarci, kada je riječ o zadovoljenju seksualnog apetita markantne crte lica, jaka čeljust,nos te, prema najnovijim istraživanjima, miris testosterona – pobjeđuju. Nova studija objavljena u časopisu Journal of Evolution and Human Behavior otkriva kako žene privlači miris macho muškaraca koji imaju visku razinu testosterona. Testiranje razine testosterona i kortizola – hormona koji se povezuje s jačinom imunološkog sustava, provedeno je na uzorku od 46 muškarac koji su tijekom dvije noći morali nositi istu majicu, ne bi li na majici ostala što veća koncentracija dotičnih hormona. Tijekom ta dva dana nisu nipošto smjeli koristiti mirisne sapune ili deterdžente, dok je pijenje, pušenje te jedenje češnjaka, luka, aromatičnih sireva i ostalih namirnica intenzivnog mirisa bilo zabranjeno. Volonterkama su, nakon provedenog testiranja muškaraca, dane te iste majice kako bi njihovim mirisanjem ocijenile razinu ugode i zavodljivosti na skali od 1 do 10. Iako žene nisu pokazale veliku zainteresiranost za muškarce s visokom razinom kortizola, majice koje su odisale testosteronom izazvale su oduševljenje – posebno kod žena koje su bile na vrhuncu menstrualnog ciklusa. No znanstvenici vjeruju da se veza testosterona s privlačnošću mora dalje proučavati jer isto tako postoje studije koja dokazuju suprotno. ‘Samo nekoliko istraživanja pronalazi poveznicu između ovulacije i preferencije partnera. Mnogo je više onih koji ne pokazuju to’, pojasnila je Wendy Wood, psiholog na University of Southern California. Naime, muževan miris pripisuje se androstenolu, kemijskom spoju kojeg muškarci proizvode daleko više od žena. Tako razina testosterona može biti povezana proizvodnjom molekula androstenola. Time ostaje nejasno što je uistinu zaslužno za neodoljivu seksualnu privlačnost koju ponekad osjećamo prema macho muškarcima.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Darivanje

Weywardice – roman o ženskoj snazi u kojem se prate sudbine triju izuzetnih žena iz različitih stoljeća – zadivljujući su prvijenac australsko-britanske autorice Emilije...

Zanimljivosti

Prema široko prihvaćenoj definiciji, medijska pismenost uključuje sposobnosti pristupa, analize, vrednovanja i stvaranja medijskih poruka u različitim oblicima.

Duh i tijelo

Radionica je osmišljena na temelju postavki teorije izbora i realitetne terapije, ali i iskustva Mirjane Belavić koja je majka troje djece.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.