Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
Miris tvog parfema
Miris tvog parfema

Duh i tijelo

Miris – najjače osjetilo

Ljudski nos razlikuje 10 skupina mirisa…

Slatki, osvježavajući, ljetni ili oni koji izazivaju gađenje, mirisi, kakvi god bili, uvijek nas ispočetka iznenade. Ugoda povezana s aromom jutarnje kave koja se širi kuhinjom ili pak ona kada osjetimo parfem svojeg muškarca opravdava činjenicu da je miris uistinu najjače osjetilo.

10 osnovnih skupina mirisa

Prema najnovijim istraživanjima ljudski nos može razlikovati 10 osnovnih skupina mirisa, kažu američki znanstvenici koji su utvrdili da se tisuće mirisa koje osjećamo mogu razvrstati u deset temeljnih kategorija.

nos 1Jason Castro iz Bates Collegea i Chakra Chennubhotla sa sveučilišta Pittsburgh uz pomoć računalne tehnologije sveli su mirise na njihove osnovne komponente i potom testirali njih 144 utvrdivši da se mirisi mogu grupirati u 10 kategorija.

Iako su njihovi zaključci za dio znanstvene zajednice sporni jer postoje tisuće permutacija mirisa, Castro ne odustaje od svoje ideje.

Tako on kaže kako postoji deset temeljnih kategorija zbog toga što one odražavaju važne odlike svijeta poput opasnosti, hrane i sličnog. U prirodi je svaki miris u pravilu mješavina deset osnovnih kategorija.

nos 2Ako znate te temeljne kategorije tada možete početi razmišljati o ‘sastavljanju‘ mirisa. Još nismo riješili problem predviđanja mirisa na temelju njegova kemijskog sastava no nadamo se da hoćemo”, naglašava američki znanstvenik.

Stručnjaci podsjećaju da je prije 60 godina već bio jedan pokušaj da se mirisi podijele u sedam temeljnih kategorija no odustalo se jer se otvorio niz pitanja na koje znanstvenici nisu mogli odgovoriti.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Moj dom

Kako bi se riješili neugodnih mirisa ili ih barem ublažili pokušajte s nekoliko jednostavnih trikova koji doista djeluju.

Savjeti stručnjaka

Osim uzimanja lijekova, nekoliko kućnih lijekova može pomoći u otčepljenju nosa.

Beauty report

Mekano, čisto, autentično i naprosto „hyggelig“ – tako miriše s.Oliver SO PURE.

Beauty report

Otkrijte svoju unutrašnju vatru uz zadivljujući blend novih Avonovih mirisa za nju i njega – „Attraction Awaken“.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.