Odaberite bosiljak, ružmarin, kadulju, mažuran, metvicu, majčinu dušicu i lavandu, a pri odabiru pripazite da su sadnice ekološki uzgojene te ih posadite i držite na sunčanoj strani.
Te biljke neće biti od koristi samo u kuhinji, prije svega za pripremanje mediteranskih jela, nego će vas podsjetiti i na dane odmora na moru te svojim izgledom i mirisima potaknuti lijepe osjećaje.
Štoviše, mirisi koji će biti posebno opojni nakon kiše ili zalijevanja, te nježna pritiskanja listića prstima, mogu utjecati i na vaše raspoloženje.
Svoje biljke možete osušiti, a potom u kućnoj radinosti pripremiti čajne mješavine, mirisne jastučiće i kupke koje ublažavaju mnoge tegobe te pomažu u očuvanju vašega zdravlja i ljepote.
Ne sušite bilje na suncu
Za čajeve, kupke ili mirisne jastučiće biljke odrežite za lijepoga sunčanog dana, nikako nakon kiše ili jutarnje rose – najbolje između deset i jedanaest sati. Odrezane grančice nije potrebno prati, samo ih dobro protresite kako biste uklonili prašinu i riješili se nametnika.
Grančice potom lagano zavežite konopom i načinite bukete. Sušite ih obješene naopako u prozračnoj, tamnoj prostoriji gdje temperatura nikada nije iznad 30 stupnjeva Celzijevih. Biljke nije dobro sušiti na suncu jer gube svoju prirodnu boju, a zbog brzoga procesa sušenja gube i svoju prirodnu aromu.
Savjeti:
Te biljke neće biti od koristi samo u kuhinji, prije svega za pripremanje mediteranskih jela, nego će vas podsjetiti i na dane odmora na moru te svojim izgledom i mirisima potaknuti lijepe osjećaje.
Štoviše, mirisi koji će biti posebno opojni nakon kiše ili zalijevanja, te nježna pritiskanja listića prstima, mogu utjecati i na vaše raspoloženje.
- Miris bosiljka opušta i osvježava.
- Miris lavande opušta i smiruje.
- Ružmarin stimulira i potiče na aktivnost.
- Miris majčine dušice djeluje na koncentraciju.
Svoje biljke možete osušiti, a potom u kućnoj radinosti pripremiti čajne mješavine, mirisne jastučiće i kupke koje ublažavaju mnoge tegobe te pomažu u očuvanju vašega zdravlja i ljepote.
Ne sušite bilje na suncu
Za čajeve, kupke ili mirisne jastučiće biljke odrežite za lijepoga sunčanog dana, nikako nakon kiše ili jutarnje rose – najbolje između deset i jedanaest sati. Odrezane grančice nije potrebno prati, samo ih dobro protresite kako biste uklonili prašinu i riješili se nametnika.
Grančice potom lagano zavežite konopom i načinite bukete. Sušite ih obješene naopako u prozračnoj, tamnoj prostoriji gdje temperatura nikada nije iznad 30 stupnjeva Celzijevih. Biljke nije dobro sušiti na suncu jer gube svoju prirodnu boju, a zbog brzoga procesa sušenja gube i svoju prirodnu aromu.
Savjeti:
- Ako ste zbog prevelike nečistoće prisiljeni prati grančice, listiće ili cvjetiće, vlagu upijte kuhinjskim ubrusom.
- Pustite ih da se potpuno posuše i potom pripremite za sušenje.
- Biljka ne smije biti ni presuha ni prevlažna; dobro posušena biljka treba pod prstima šuškati i lagano se drobiti, tako će zadržati svoju djelotvornost
- Nakon sušenja bilje treba čuvati na tamnomu mjestu da ne izgubi boju i terapijska svojstva. Čuvajte ih u čistim, dobro zatvorenim limenim posudama i da nije u doticaju s nekim drugim mirisom.
- Kako su osušene biljke vrlo slične, na kutiju nemojte zaboraviti napisati naziv biljke i datum pospremanja jer se mogu čuvati i koristiti samo godinu dana do sljedeće berbe u vašemu vrtu, na prozoru ili balkonu.
- Osušene cvjetiće lavande iskoristite za mirisne jastučiće i kupke (najbolje ih je pobrati prije nego što se potpuno rascvjetaju jer je tada koncentracija eteričnih ulja najveća).
You must be logged in to post a comment Login