Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Horoskop

Mladi i stari

Od Sofokla do Turgenjeva ništa se promijenilo nije – jedni ne razumiju druge.

"Današnja mladež voli luksuz, ne znaju se lijepo ponašati niti slušati autoritete. Ne poštuju starije i volje brbljati i tračati. Ne ustaju više kada starija osoba ulazi u sobu. Suprotstavljaju se roditeljima i tiraniziraju svoje učitelje."

Pomislit ćete možda da je to nekakva aktualna, suvremena kritika izašla iz usta čovjeka ogorčena klincima koji šaraju po zgradama, piju i ostavljaju smeće u parkovima, koji glasno galame noću i ne dižu se bakicama u tramvaju. Ali ne: rekao je to veliki grčki dramatičar Sofoklo još u petom stoljeću prije nove ere. Što samo znači da ničega novog pod ovim suncem nema i da je jaz između mladih i starih doslovce vječan. Od antike do Turgenjeva ništa se ne mijenja – starci kukaju za dobrim starim vremenima kada je sve bilo bolje, a mladci im uzalud prigovaraju da su ona nepovratno prošla i da bi im bolje bilo kada bi, barem u glavi, popili nekakav eliksir koji bi im pomogao da se pomlade, da premoste jaz i da ih shvate.

Je li takvo što uopće moguće? Ne mislim na alkemičare i kamen mudraca, govorim o tom pomaku u razmišljanju koji bi približio generacije razdvojene ne samo godinama nego i iskustvom i životnom mudrošću. Stari se zato oprezniji, život ih je naučio da pušu i na hladno, dočim su mladi, dok orluju nebom na krilima vlastitih ideala, uglavnom ludo hrabri, beskompromisni i skloni tome da ne mijenjaju sebe nego svijet.

Iskreno, sumnjam. Nije bit u tome da su klinci neodgojeni, nemarni i nemoralni – iako ima i takvih slučajeva – nego je ključno da stariji doduše znaju kako stvari funkcioniraju – sve što im se zbiva nekom se već dogodilo, sve što su vidjeli netko je već proživio pa se ne trebaju živcirati ili bojati zbog promjena – ali teško to prihvaćaju. Jer jedno je mozak, a drugo srce. U njihovo je doba sve bilo idealno jednostavno zato što su tada bili mlađi, zdraviji, sposobniji. Potrebniji, na posljetku. I teško se mire s činjenicom da više nije tako. I da im vrijeme polako ali nemilosrdno curi kroz prste.

Zato je ta kritika zapravo žal za mladošću. Kojoj će ostati sve, kad njih više ne bude. Emotivna, a ne racionalna. I stoga je treba razumjeti.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Drama Queen

Nije mi privlačan. Ne pišem zato. On je mirisan. Oko njega ide neki val divnog parfema. Zatvorim oči i udišem.

Putovanja

Provedeno je i globalno istraživanje o putnicima generacije Z, među 22.000 ispitanika iz 29 zemalja, među kojima je i 600 ispitanika iz Hrvatske. Rezultati...

Fashion report

U prekrasnom ambijentu baroknog dvorca obitelji Oršić, današnjeg Muzeja seljačkih buna, ispred objektiva Matee Smolčić Senčar, kao zaštitno lice nove kampanje brenda DeLight našla...

Obitelj

Na globalnoj razini tako se svake godine zabilježi više od 16 milijuna tinejdžerskih trudnoća.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.