Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Trendovi

Moda nakon Coco Chanel

Priča o najznačajnijoj osobi modnog dizajna 20. stoljeća.

Biografski film o životu legendarne modne dizajnerice Coco Chanel, čiji je lik utjelovila francuska glumica Audrey Tautou, potaknut stogodišnjicom osnutka modne kuće Chanel, ponovno je potaknuo interes za manje poznate činjenice iz života zasigurno najznačajnijeg imena iz svijeta mode dvadesetog stoljeća.

Film luksemburške redateljice Anne Fontaine prikazuje prvih 28 godina života poznate dizajnerice, modne buntovnice čije su neponovljive kreacije nastale kao rezultat snažnog suprostavljanja konvencijama vremena u kojemu je živjela.

Slavna kreatorica, punim imenom Gabrielle Coco Chanel (1883. – 1971.) stvorila je drugačiji odjevni stil čija su glavna obilježja bila jednostavnost i udobnost. Suprostavivši se strogoj formi korzetirane odjeće, iz mode je odbacila suvišno, postavši simbolom francuske elegancije.

Sinonim francuskog šika

Iz male pariške krojačke radionice potekla je sva slava dizajnerice i danas prestižne modne kuće. Međutim, usprkos dosegnutoj slavi, životni i profesionalni put Coco Chanel nipošto nije bio lagan i jednostavan. Odrastanje u sirotištu, pjevanje u kabaretima i tragične ljubavi obilježile su njezin život. Posve slučajno otkrivši svoj modni talent, osigurala je mjesto u povijesti kao osoba koja je stvorila suvremenu modu, ona čije su kreacije dale posve drugačiju definiciju ženske odjeće te do današnjih dana ostala sinonimom francuskog šika i elegancije.

O siromašnom porijeklu nerado je govorila, no zasigurno su je teški uvjeti u kojima je živjela determinirali u onome što danas jest – najveća modna ikona današnjice.

Revolucija u modnom svijetu

Coco Chanel prvu je prodavaonicu, sa šeširima, otvorila na adresi 31 Rue Cambon u Parizu 1910. godine. Njeni jednostavni šeširi ponajprije zahvaljujući uglednim kupcima ubrzo postaju vrlo popularni. Nedugo potom započinje s dizajniranjem odjeće, najčešće rabeći podatnu rastezljivu tkaninu poznatu kao džersej, općenito tada prvi put iskorištenu za modni odjevni predmet.

Do 1920. godine ugled njene dizajnerske kuće neprekidno raste, a osobito je popularan izgled dječaka, koji je snažno nametnula kao trend. Njezina oslobađajuća, udobna odjeća koja je osiguravala nesmetane kretnje bila je u izravnoj oprečnosti s krutim korzetima i dugačkim haljinama toga vremena i izazvala je pravu revoluciju u modnom svijetu.

Godine 1922. Coco Chanel lansirala je danas već kultni parfem, Chanel No.5, koji postaje vrlo popularan, a i danas je vrlo profitabilan proizvod te modne kuće uzme li se u obzir činjenica kako se svakih trideset sekundi u svijetu proda jedna bočica tog mirisa.

Drugačije lice mode

Ono za što je zaslužna Coco Chanel jest da je prva uvela crnu kao pomodnu boju, da je njen dizajn inovativna mješavina obilježja muške i ženske odjeće te da je općenito zagovarala diskretnu luksuznost kao pravu mjeru elegancije. Osim po mornarskim prugama, kratkoj suknji i ženskoj inačici muškog odijela, ta je dizajnerica 1925. godine modni svijet zadužila i izumom kardigana, a godinu poslije i malom crnom haljinom.

Holivudski filmski producent Samuel Goldwin 1931. godine angažirao je modnu kuću Chanel u vrijednosti od milijun dolara da odijeva njegove zvijezde – Katherine Hepburn, Grace Kelly, Elizabeth Taylor i Gloriju Swanson. Iz tog razdoblja datira i prepoznatljiv nakit s potpisom Chanel, inspiriran Art Decoom 30-ih godina.

Zabranjena ljubav

Ratna previranja prekidaju njenu karijeru tijekom Drugog svjetskog rata, a njena ljubavna afera s nacistički časnikom rezultira velikom nepopularnošću, na kraju i izgonom u Švicarsku, gdje je živjela 15 godina. Godine 1954. odlučuje se na povratak u Francusku i punim žarom posvećuje visokoj modi. Ime Chanel doživljava još jednom velik uspjeh, čemu osobito pridonose ponovni angažmani holivudskih studija i velika popularnost u Americi.

Udobna odjeća s potpisom slavne dizajnerice poput krute dvoredne mornarske jakne, inovativnih hlača s nogavicama u trapez ili karaktrističnog Chanelova kostima s paspuliranim obrubima i metalnom dugmadi postaje prepoznatljiva diljem svijeta.

Odjeća koja ne zastarijeva

Većina odjeće koju je dizajnirala Coco Chanel sadržavala je jasan i snažan dizajnerski potpis i nije se značajno mijenjala do današnjih dana. Coco Chanel aktivno je profesionalno djelovala sve do smrti 1971. godine.

Karl Otto Lagerfeld glavni je dizajner te slavne modne kuće od 1983. godine. Modni kreator koji je od mladosti opsjednut djelom Coco Chanel u Parizu živi od 1953. godine, kada se zaposlio u uredu francuskog dizajnera Pierra Balmaina. Njegov potpis za tu modnu kuću karakterizira osuvremenjeni dizajn s jasno vidljivim karakterističnim klasičnim obilježjima Chanelova izgleda.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Trendovi

Zahvaljujući profesionalnom kozmetičkom priboru i vi možete imati savršene obrve u svakom trenutku.

Beauty report

Svima nam omiljeni Olival, godinama je prepoznatljiv po svom širokom spektru proizvoda za sunčanje, koji osim što učinkovito štite od UVA i UVB zračenja...

Darivanje

Klompe su zadržale svoj prvobitni izgled, a danas se koriste u brojnim medicinskim ustanovama jednako kao i u kućnoj upotrebi.

Fashion report

Kanadski brend ALDO, poznat po kvalitetnim i udobnim proizvodima, lansirao je liniju održivih modela obuće i modnih dodataka.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.